StoryEditorOCM
4 kantunaPOČELA OBNOVA BIVŠEG HOTELA BEOGRAD, ALI NISU SVI ISELJENI

Davor Škibola: Županijska lučka uprava ostaje u istom prostoru do konca lipnja, do tada imamo ugovor o najmu!

Piše M. Kalajžić
15. siječnja 2020. - 19:30

Kao što je i najavio, Milan Miletić, vlasnik tvrtke Hoteli Zadar započeo je s radovima na preuređenju bivšeg hotela Beograd na Liburnskoj obali. Iako se planiralo da će hotel biti otvoren već za iduću turističku sezonu, zbog čega su gotovo svi dosadašnji korisnici zgrade iseljeni, Županijska lučka uprava još uvijek "stanuje" u bivšem hotelu Beograd i ne misle iseljavati do konca lipnja, do kada imaju potpisan ugovor o najmu s Miletićevom tvrtkom.

Riječ je o zgradi koja je izgrađena davnih tridesetih godina kao tadašnji hotel Roma, da bi nakon rata bila preoimenovana u hotel Moskva, a onda u hotel Beograd. U vlasništvu tvrtke je i zgrada bivšeg hotela Zagreb na drugoj strani Poluotoka, na samoj rivi, koju također tek očekuje preuređenje koje je zapelo zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa s Gradom Zadrom oko štekata ispred zgrade.

Što se tiče bivšeg hotela Beograd koji se zadnjih 20 godina iznajmljivao za poslovne prostore raznim tvrtkama, pa čak i za noćni bar u prizemlju, kako je to svojevremeno najavio Miletić, zgrada koja je naposlijetku dobila ime Lanterna ide u obnovu kao hotel s 4 zvjezdice.

- Napravili smo studiju koja je pokazala da je to isplativo. Tamo su do sada bili uredi i do prije par godina to je bilo isplativo, ali sad je bolja investicija da se hotel obnovi. Projekte je radio Studio 92 iz Pazina u Istri. Prema tim planovima napravit će se bed&breakfast hotel s 4 zvjezdice. Imat će od 60 do 70 soba, a planiramo čak i manji à la carte restoran u prizemlju. Ime hotela još nismo odabrali, "Beograd" se sigurno neće zvati, možda bude na engleskom, Lighthouse... još nismo odlučili. Nekadašnji hotel imao je zahode i tuševe u hodnicima, pa je potrebna kompletna obnova – rekao je svojevremeno Miletić kojega smo namjeravali ovih dana pitati hoće li ga u obnovi usporiti ugovor o najmu prostora kojega do lipnja ima Županijska lučka uprava, ali se vlasnik Hotela Zadar nalazi u Americi i trenutno je nedostupan za razgovor.

Ravnatelj ŽLU Davor Škibola potvrdio nam je kako ta institucija ostaje do lipnja u prostorima bivšeg hotela Beograd bez obzira na obnovu zgrade. Pitali smo ga, je li razlog ostanka u postojećoj zgradi do lipnja to što žele pronaći adekvatan prostor u uvali Jazine kako bi imali sjedište u neposrednoj blizini gradske luke?

- Nije to razlog. Do lipnja imamo ugovor o najmu u zgradi bivšeg hotela Beograd. Adekvatno mjesto tražimo, to je definitivno, pa ćemo vidjeti gdje ćemo završiti. Ne mora biti pošto poto uz uvalu Jazine, ali nije jednostavno pronaći prostor niti u drugim dijelovima grada. Bilo bi dobro da je to u gradu, to je sigurno. Mi ćemo ostati u bivšem hotelu Beograd do 6. mjeseca do kad nam traje ugovor, a do tada ćemo pokušati pronaći nešto adekvatno gdje ćemo se preseliti. Za sad ne znam gdje. Čini mi se da se nisu svi korisnici iselili, još je jedan knjigovodstveni servis ostao tamo. Hoće li to usporiti radove na obnovi hotela ne znam, jer nisam s gosp. Miletićem u kontaktu. Direktoru Hotela Zadar Leu Paviću mi smo rekli svoje želje i namjere, tako da oni za to znaju – kazao je ravnatelj Škibola.

Novi prostor za njih će tražiti Zadarska županija, a s obzirom na veliki broj korisnika usluga Županijske lučke uprave, potrebna im je veća površina jer već sad imaju 5 tisuća ugovora potpisanih za komunalne vezove, te još tri do četiri tisuće očekuje se za svih 109 luka koje će za godinu dana biti obuhvaćene uređenjem. Zbog toga treba naći adekvatan prostor u koji će ljudi moći pristupiti i obaviti sve što trebaju.

Do sada je Županijska lučka uprava plaćala oko dvije tisuće eura mjesečno za najam prostora Hotelima Zadar, zajedno s režijama. Minimalno će im biti potrebno oko 250 kvadratnih metara prostora, pa Županijski dom nije opcija budući da su tamo svi prostori zauzeti i teško je bez iseljenja nekog pronaći toliko veliki prostor tamo za ŽLU.

- Treba vidjeti koje planove župan ima sa svojim ustanovama oko preseljenja u vojarne. O tome ja ne mogu govoriti. Uglavnom, do konca lipnja mi smo u bivšem hpotelu Beograd, a do tada ćemo nešto naći i preseliti. Trenutno mi to nije prioritet, ali ćemo se uskoro skoncentrirati i na to pitanje – zaključio je Škibola.

 

25. travanj 2024 22:58