StoryEditorOCM
4 kantunaKONAČNO SE OGLASILA I ZADARSKA ŽUPANIJA, OSNIVAČ DOMA ZDRAVLJA

Postignut je načelan dogovor s dva ginekologa i jednim pedijatrom

Piše AVŠ
15. siječnja 2020. - 20:49

Gotovo mjesec dana nakon što cijela javnost govori o kroničnom nedostatku liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Zadru, zbog čega s prvim danom nove godine preko tisuću djece ostalo bez pedijatrijske skrbi, a 13 tisuća žena, među kojima je 600 trudnica, bez ginekologa, konačno se oglasila i Zadarska županija, osnivač Doma zdravlja.

Upravo ta ustanova, pokazuje se sada, godinama nije ukorak s vremenom i kadrovskim potrebama u zdravstvu. Umjesto dugoročnog planiranja, sada se vatrogasnim mjerama pokušava ugasiti “požar” praznih ordinacija u kojima nema tko raditi jer se nije na vrijeme vodilo računa kako će jedan dio liječnika otići u penziju, a drugi dio u privatnike. Zato sada imamo situaciju da je u Zadarskoj županiji, uzmu li se pacijentice koje su ostale bez liječnika i one koje ga uopće nisu izabrale, čak 25 tisuća žena trenutno bez izabranog ginekologa. Preostali ginekolozi u mreži, njih sedmoro, trenutno su pod ogromnim pritiskom HZZO-a koji traži da upisuju nove pacijentice iako su im ordinacije već prebukirane.

Upravo zbog toga, javno su odbili poslušnost HZZO-u uz objašnjenje kako je za normalan rad, gdje svaka pacijentica može doći na pregled jednom godišnje, maksimun 4200, a ne 9 tisuća žena koliko se od njih traži da upišu! Svoj apel, u kojemu javno svjedoče o raspadu sustava primarne zdravstvene zaštite u Zadru i predlažu hitne mjere za sanaciju ovakvog stanja, poslali su, između ostalog, i Zadarskoj županiji. Odgovor je stigao jučer od pročelnika upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, Bernarda Marune.

- Zadarska županija zatražila je od Doma zdravlja Zadarske županije da u što skorijem razdoblju pronađe konkretan način rješavanja problema nedostatka ginekologa i pedijatara. Na tu temu održano je više radnih sastanaka s predstavnicima naših zdravstvenih ustanova s ciljem zajedničkog djelovanja na rješavanju spomenutog problema. Prema posljednjim informacijama, postignut je načelan dogovor s dva specijalista ginekologije i jednim specijalistom pedijatrije. Jedan ginekolog bi mogao početi raditi čim regulira svoj radno-pravni status sa sadašnjim poslodavcem, dok za zapošljavanje drugog ginekologa i pedijatra naječaj treba raspisati HZZO, te očekujemo od njih da to naprave u najbržem mogućem roku. S ciljem što kvalitetnije zdravstvene skrbi za sve stanovnike, Zadarska županija želi dugoročno riješiti problem nedostatka pedijatara i ginekologa, ali i ostalih medicinskih djelatnika te smo od zdravstvenih ustanova kojima smo osnivač zatražili da nam dostave dugoročni plan specijalizacija- stoji u odgovoru iz Zadarske županije gdje Maruna podsjeća kako Dom zdravlja trenutno ima dvije specijalizacije iz djelatnosti zdravstvene zaštite žena, te tri specijalizacije iz zdravstvene zaštite predškolske djece.

Prema sadašnjim informacijama, u djelatnosti zdravstvene zaštite žena jedan se liječnik sa specijalizacije treba vratiti za godinu i dva mjeseca, a druga liječnica za otprilike dvije godine. U djelatnosti zdravstvene zaštite predškolske djece jedna se liječnica treba vratiti za godinu i šest mjeseci, a druge dvije liječnice za tri godine, informacije su pročelnika Marune. Ono što Maruna nije naveo jest da je prva doktorica na specijalizaciji već sedam godina, dok je za druge dvije ovo druga godina od pet, koliko ukupno traje specijalizacija.

 

24. travanj 2024 18:43