StoryEditorOCM
RegionalPODVIG 19-GODIŠNJEG LOVCA ROKA GOSPIĆA

​U blizini Gračaca odstrijeljen zlatni vepar od 150 kila s kljovama od 25 centimetara!

Piše Branko Božić
16. siječnja 2020. - 15:15

Lovačka sreća osmjehnula se ovih dana mladom 19-godišnjem lovcu i pasioniranom ljubitelju pasa Roku Gospiću iz mjesta Prkos u zaleđu Zadra. On je u ranim jutarnjim satima u Velebitskom lovištu „Ljubovo” odstrijelio vepra kapitalca. Riječ je o trofejnoj divljoj svinji teškoj 150 kilograma, staroj između 8 i 10 godina, koja je sa svojih 123,7 CIC-točaka, i dužini kljova od 25,5 centimetara, prema procjeni iskusnih ocjenjivača trofeja, uvrštena na rang-listu zlatnih trofeja.

Nakon što je naciljao, odličnim i preciznim hicem iz puške Remington 700 Tactical kalibar 308 sa udaljenosti od 120 metara, Roko je u maniru pravog velemajstora vepra „položio na dlaku”.

- Ne mogu vam opisati kako sam bio sretan i radostan. Moj kapitalac je uz naklonost sv. Huberta, pao kao pokošen nakon prvog ispaljenog hica, priča ushićeno mladi lovac te dodaje.

- Nakon što sam u mjesecu kolovozu 2018. u Zadru položio lovački ispit, do ovog podviga odstrijelio sam nekoliko primjeraka divljih svinja. Ako Bog da zdravlja i mira, vjerujem da će u budućnosti biti još sličnih, ako ne i trofejnijih kapitalaca - kazao nam je mladi i perspektivni lovac Roko, čije će zlatne kljove krasiti ubuduće zidove njegovog doma.

Inače, navedeni odstrel vepra kapitalca je tim i vredniji kad se zna da se dogodio u pravim zimskim uvjetima uz hladnu velebitsku buru i susnježicu. Roko se je oko 7 sati uputio u piršanje i obilazak terena.U svom hodu uočio je tragove divljih svinja i srneće divljači. Popevši se na proplanak, opazio je „svog” vepra kako prelazi iz jednog u drugi dio šume. Uslijedio je precizan hitac. Rokovu ekipu tom su prilikom još činili dvojica mu stričeva Boris i Marko te njihov prijatelj lovac Mate Zorica.

Kažimo na kraju kako je mladi lovac Roko izdanak čuvene lovačko-kinološke obitelji Gospić iz mjesta Prkos. Otac Elvis uz to što je lovac, kinolog i strijelac, priznati je međunarodni kinološki sudac. Stariji brat Mate je također lovac. Trojica stričeva Boris, Marko i Ante su lovci, dok je djed Nediljko također zaljubljenik u lov i kinologiju. Pored svega navedenoga, a što je za svaku pohvalu, složna obitelj Gospić već dvadesetak godina ima nadaleko čuvenu obiteljsku uzgajivačnicu lovačkih pasa, koja djeluje pod nazivom „Od Ravnih Kotara”.

23. travanj 2024 16:12