StoryEditorOCM
4 kantunaZAVRŠENA "TALAČKA KRIZA" U RESTORANU "NOSTALGIE" NA ZADARSKOJ KALELARGI

Vlasnici "urbanog, hedonističkog mjesta", ostavili cedulje i pobjegli kroz rupu u zidu u - Njemačku?

Piše B.S.
16. siječnja 2020. - 22:50

Zadnjih sedam dana nitko ne zna gdje su vlasnici “Nostalgie”, Ivan Koljanin i Mihaela Novac, koji su od kraja prosinca zbog novčanih dugova živjeli zatočeni u tom nekad luksuznom restoranu na zadarskoj Kalelargi. Za njima je od petka, kada je u restoranu zbog dojave građana o mogućem curenju plina, intervenirala policija, u “nasljedstvu” ostalo samo desetak bijelih cedulja nalijepljenih po aparatima i luksuznom namještaju.

- Radi se o suvremenom konceptu koji suptilno koketira s tradicijom, a za otvaranje ovog restorana zaslužan je bračni par Mihaela Novac i Ivan Koljanin. Oni su se u Zadar zaljubili na prvi pogled, a za atraktivnu lokaciju svog hedonističkog mjesta su odabrali ''dvorište'' Crkve sv. Šime i Kneževih dvora.”- pisalo se nakon otvaranja “Nostalgie”, koju su Koljanin I Novac, inače povratnici iz Njemačke otvorili u prostoru nekadašnjeg restorana "Dalmacija"sa željom da ulože novac u rastući biznis u Zadru.

- Cijene su bile astronomske, a hrana baš nije bila nešto dobra. na meniju je bilo sve nešto luksuzno kao i za puno novaca, a u ponudi recimo nisu imali pizzu, možda bi netko baš to bio jeo. Nisu imali uopće nekih jednostavnih jela, a s takvim menijem ne možeš baš preživjeti u Zadru", pričali su gosti koji su posjećivali "Nostalgie". Restoran se posebno ponosio s divljači sa ručno rađenim njokima od kestena u umaku od crnog vina, borovnica, meda i zimskih začina, te predjelom - juhi od kestena i tartufa.

Prije nego što su iz restorana nestali bez traga Koljanin i Novac su na ceduljama su pribilježili - što kome pripada.
Nakon ugostiteljske “pat” pozicije u centru grada, prostor se sada, kako doznajemo, nalazi u nesmetanom posjedu vlasnika kojemu ostaje pravno razriješiti situaciju sa stvarima koje su ostale unutra.

- Već se danima nitko ne čuje unutra. Prije bi se redovito tijekom dana čuo aparat za kavu i koraci. Po tome smo znali da je netko unutra. Situacija je bizarna i ne možemo vjerovati da živimo u takvom okruženju u samom centru grada, a koliko je ozbiljno shvatili smo kada smo jedan dan osjetili miris plina. Vlasnik je bio prijetio da će sve raznijeti plinom, pa smo se bili zabrinuli. Sada je to valjda riješeno, nećemo valjda svi odletjeti u zrak? - zapitali su se stanari zgrade na Poluotoku u čijem se prizemlju nalazi restoran “Nostalgie”.

Prije nestanka vlasnika oko restorana su danonoćno kružili zaštitari, a ovisno o “toplini” situacije prostor je često posjećivala i policija, jednom zbog posjeda oružja, a drugi put i zbog šamaranja.

Unatoč atraktivnoj lokaciji i skupom unutrašnjem uređenju, “Nostalgie” nije uspjela privući redovite goste, a vlasnici su upali u pravu 'talačku krizu' kada se ispostavilo da su svojim poslovnim partnerima Ivanu Ercegu i njegovoj supruzi Marici ostali dužni oko dva milijuna, a vlasniku prostora Milanu Miletiću, oko milijun kuna na ime neplaćenog najma i drugih troškova.

Vrhunac drame dogodio se neposredno prije Božića kada su Koljanin i Erceg ostali zatočeni u restoranu nakon što je Miletić angažirao zaštitarsku službu kako bi spriječili iznošenje opreme i namještaja iz lokala. Na to je reagirao i Ivan Erceg koji je optužio Miletićeve zaštitare da pomažu Koljaninu u iznošenje vrijedne opreme koju je on platio, pa je angažirao svoje zaštitare da ih u tome spriječe.

- Ne smijem ništa komentirati jer sam podnio kaznenu prijavu - rekao nam je u četvrtak Ivan Erceg, koji je bio jamac i treći partner u tvrtki, te je uz milijun kuna zajedničkog pologa uložio još milijun kuna u posao s restoranom, ali mu Koljanin i Mihaela Novac, koja inače ima njemačko državljanstvo, u godinu i pol dana nisu vratili ni kune. Zbog toga mu je banka blokirala račun tvrtke jer su mu na naplatu došle dvije Koljaninove rate za kredit u visini od 200.000 kuna.
- Upropastili su mi život. Da su radili I izgubili još bih im oprostio, ali ovako nešto nikako - rekao je Erceg.
Vlasnici "Nostalgie" imaju dugove i prema bivšim radnicima za neisplaćene plaće koji su zbog toga protiv njih pokrenuli sudske sporove.

Zasad se pretpostavlja da su uspjeli pobjeći u Njemačku jer oboje imaju dvojno državljanstvo. Navodno su i viđeni kako bježe u sitnim noćnim satima nakon što su uspječi pobjeći zaštitarima I ući u automobil koji im je prethodno netko dovezao. Pretpostavlja se da su iz restorana opkoljenog zaštitarima mogli izaći kroz poseban otvor u zidu kojeg su u unutrašnjem dvorištu otvorili kada su pokretali restoran.

U policiji su rekli kako su nakon izvida zaključili da nije počinjeno prekršajno ni kazneno djelo zbog kojega bi policija morala postupati po službenoj dužnosti, te da se radi o imovinsko-pravnom sporu zbog kojeg su njegovi sudionici upućeni na redoviti sudski postupak.

26. travanj 2024 19:54