StoryEditorOCM
4 kantunaPETI PO VELIČINI GRAD U HRVATSKOJ

Zabolio vas je zub preko vikenda i patili ste do ponedjeljka? Evo zašto Zadar nema dežurnu stomatološku službu...

Piše AVŠ
23. siječnja 2020. - 20:46

Prema zadnjem popisu stanovništva, grad Zadar ima preko 70 tisuća stanovnika, a cijelo područje Zadarske županije oko 170 tisuća. I svi oni, koliko to zvučalo nevjerojatno, nemaju dežurnu stomatološku službu gdje mogu zatražiti pomoć ukoliko ih preko vikenda ili blagdana, kada su ostale dentalne ordinacije zatvorene, mogu potražiti pomoć.

Da budemo slikovitiji, ukoliko imata nesreću da vas u Zadarskoj županiji zaboli zub između petka poslijepodne i ponedjeljka ujutro, najbliži dežurni zubar kojemu se možete obratiti je u Splitu. Jer Hitna pomoć ne služi za takve slučajeve, bolnica još manje pa se pacijenti snalaze na sve zamislive načine.

Tako su se za nedavnih božićnih i novogodišnjih blagdana antibiotici širokog spektra čak razmjenjivali između građana preko društvenih mreža kao prva pomoć jer druge nije bilo. I tako je već 15-ak godina. Kako je moguće da u petom po veličini gradu u zemlji nije moguće organizirati dežurnu stomatološku službu, odnosno pripavnost dežurnog zubara koji bi primao hitne slučajeve da ne moraju čekati ponedjeljak ujutro ili popodne, pitali smo pročelnika županijskog odjela za zdravstvo Bernarda Marunu.

On kaže kako je “odlukom o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja utvrđeno je da se posebna dežurstva u djelatnosti dentalne polivalentne zdravstvene zaštite može organizirati i ugovoriti samo u regionalnim centrima. Dakle, prema kriterijima HZZO-a, samo u Osijeku, Splitu i Rijeci postoji po jedan tim koji uključuje doktora dentalne medicine i asistenta dok Grad Zagreb ima tri tima. Manji gradovi na tu uslugu nemaju pravo.

Nisu prioritet

- Dosadašnjih godina je Savjet za zdravlje pokušavao riješiti problem dežurstva tima dentalne medicine i pronaći rješenje, no utvrđeno je da je u financijskom smislu prioritet organizirati dežurstvo obiteljske medicine i pedijatara zbog ograničenih financijskih sredstava koje županije kao osnivači Doma zdravlja imaju. I na nacionalnoj razini razgovaralo se o mogućnostima uvođenja dežurnog stomatologa po županijama, no analizom je utvrđeno kako ponuda i potražnja nisu kompatibilne, što znači da nije postojao interes za organizacijom posebnog dežurstva - govori Maruna. Naime, prema dosadašnjim pokazateljima postojao je mjesečno jedan ili dva upita građana za potrebom dežurnog stomatologa, a prema izračunima takvo bi dežurstvo koštalo oko 300 tisuća kuna.

- Na ovu temu do sada smo u nekoliko navrata kontaktirali Grad Zadar koji će ove godine nastojati organizirati prevenciju oralnog zdravlja kod djece. Jer procjena je kako je, kad govorimo o stomatološkim pitanjima, „važnije“ sredstva uložiti u prevenciju sprječavanja karijesa kod djece- kažu u Zadarskoj županiji.

Ravnateljica Doma zdravlja Zadarske županije, dr. Renata Bek, kaže kako je od strane HZZO-a nedavno ponovno rađena analiza o potrebama za ovom službom, prije svega broja hitnih slučajeva koji su imali potrebu za dežurnim stolomatologom preko vikenda. Međutim, pokazalo se kako nema "dovoljno" potrebe iako je Zadar peti po veličini grad u Hrvatskoj, i stanovništvom malo zaostaje za Osijekom.

- U ovom slučaju govorimo o standardu HZZO-a i kriterijima koje Zavod raspisuje i finanicira. Ukoliko Zadar ipak želi imati tu službu, kao nadstandarnu uslugu za svoje građane, može je samostalno organizirati, ali je mora i samostalno platiti. Taj bi trošak trebali podmiriti Grad Zadar i Zadarska županija- kaže dr. Bek.

Ako je suditi po onome što je na nedavno sjednici gradskog vijeća rekao gradonačelnik Branko Dukić, Grad je spreman participirati u troškovima takve službe ukoliko Dom zdravlja procijeni da za njom postoji realna potreba. No, na koji bi način to stomatološko dežurstvo biti organizirano i gdje, teško je nagađati, pogotovo što se čini kako za sada od cijele priče neće biti ništa jer dežurstvo jednostavno - nije isplativo.

 

 

25. travanj 2024 08:17