StoryEditorOCM
4 kantunaDOBRE VIJESTI IZ ZADARSKE POLICIJE

Zbog strožeg zakona manje prometnih i upola manje poginulih!

Piše HRT Radio Zadar/ Zadarski.hr
24. siječnja 2020. - 23:02

Od kolovoza do kraja prosinca prošle godine, otkada je na snazi znatno stroži Zakon o sigurnosti prometa na cestama, na razini čitave države pao je broj prometnih nesreća, stradalih i poginulih. I podaci za područje PU zadarske, pokazuju isti trend, s tim da je poginulih u 2019. čak upola manje, javlja HRT Radio Zadar.

Gotovo tisuću prometnih nesreća manje, odnosno pad od osam posto, te gotovo 11 posto manje poginulih, statistički su podaci za zadnja četiri mjeseca prošle godine, otkada je na snazi pooštreni Zakon o sigurnosti prometa na cestama. To su brojke na razini čitave Hrvatske, dok je za Zadarsku županiju pad poginulih tijekom čitave prošle godine smanjen za polovicu. I dok je 2018. poginulo 17 osoba, lani ih je smrtno stradalo osmero - kaže glasnogovornice PU zadarske Ivana Grbin. Bolje ceste, više kamera, te učestalije policijske patrole očito su dovele do toga da više nema kritičnih točaka, na kojima se češće ginulo.

Prevencija je još uvijek najbolji način sprječavanja teških prometnih nesreća, a novi zakon i strože kazne nekima su dovoljan razlog da u prometu pripaze. No, unatoč tome još uvijek je velik broj prekršaja - lani gotovo 36 tisuća uz porast od 25 posto, javlja HRT Radio Zadar.

Brzina i alkohol najčešći su ubojice u prometu, pa se recidivisti najstrože kažnjavaju. Rekorder je ostao bez vozačke na deset mjeseci, platio 13 tisuća kuna, te dobio sveukupno 30 dana zatvora. A da biste izbjegli ovakve kazne, pripazite i poštujte prometne propise, a za one nepopravljive policija i dalje provodi represivne i preventivne akcije.

24. travanj 2024 18:49