StoryEditorOCM
4 kantunaTKO ĆE BITI NOVI PREDSJEDNIK ZADARSKOG HDZ-A?

Počele su špekulacije, a u igri su četiri kandidata: jedan je bio ministar, drugi je trebao postati ministar, a tu su još i dobro poznata dvojica...

27. siječnja 2020. - 23:48

Vrh stranke je tek pred koji dan utvrdio precizan raspored unutarstranačkih izbora, ali ulične kalkulacije o tome tko će biti novi šefovi Gradskog i Županijskog odbora HDZ-a u Zadru krenule su puno prije toga. Kao i svaki put, kuloari su zapasali širok spektar potencijalnih kandidata koji bi na mjestu predsjednika Gradskog odbora mogli „zamijeniti Josu Nekića”.

Već se iz te formulacije dade iščitati kako malo tko očekuje da će Nekić dobiti i drugi mandat čak i da se odluči na kandidaturu. Hoće li to napraviti, ne zna se.

- Ovog bih trenutka to ostavio otvorenim. Davno sam donio odluku hoću li se kandidirati, ali ću je priopćiti kada za to dođe vrijeme, a vremena još ima dosta, kaže aktualni predsjednik GO Joso Nekić.

Osim Nekića, koji sam na sebe stavlja upitnik, u HDZ-u se spominju i neka druga imena zainteresiranih za njegovu političku poziciju. Naravno, kako se radi o „širokopojasnim” kalkulacijama, uvijek se potkrade i neki probni balon bez ozbiljne šanse za kandidaturu, pa na popisu završe i ljudi kojima uopće ne pada na pamet ulaziti u izbornu utrku za povjerenje 3.500 članova gradskog HDZ-a.

Jedan od njih, bivši tajnik GO HDZ-a Svemir Bašić, potvrdio nam je da će se kandidirati, ali je detaljnije obrazlaganje svojih razloga, motiva i ciljeva, ostavio za neko naredno vrijeme. Unatoč tome, poznato je Bašićevo mišljenje da je rejting zadarskog HDZ-a pod vodstvom sadašnjeg stranačkog vodstva u padu, zbog čega je stranka podbacila u posljednjih nekoliko izbornih ciklusa, uključujući prošle izbore za mjesne odbore i predsjedničku utrku Kolinde Grabar Kitarović.

Nikoga od poznavatelja zadarske političke scene ne čudi što se, najmanje po drugi put, u kontekstu izbora u vladajućoj stranci spominje i ime Darija Nakića, nekadašnjeg ravnatelja Opće bolnice Zadar i kratkotrajnog ministra zdravstva u Vladi Tihomira Oreškovića. Međutim, mada se njegovim imenom kalkuliralo i mada je Nakić takve ambicije pokazivao, dosada se nije kandidirao.

Tu je potom i ime Šime Erlića koji nije želio davati bilo kakvu izjavu jer procedura unutarstranačkih izbora još formalno nije ni započela.

Erlić je u dva navrata vodio kampanje HDZ-a, što znači da mu je, unatoč tome što spada u „mlade lavove” lokalnog HDZ-a, dobro poznat način funkcioniranja stranačkog mehanizma. Erlić je kao vrlo uspješan pročelnik Upravnog odjela za EU fondove s vremenom izgradio vrlo visok rejting u gradu, odavno je prestao biti „onaj mali iz gradske uprave”. Kompetentan za posao kojeg obavlja, elokventni Erlić predstavlja i „novo lice HDZ-a”, a čak i u zadarskoj opoziciji ima status potpuno prihvatljivog čovjeka.

Široj zadarskoj javnosti nije poznato da je Erlić bio u kombinacijama za jedno od ministarskih mjesta koje je Andrej Plenković imao na raspolaganju kada je otišla famozna četvorka Tolušić-Žalac-Marić-Kuščević. Na koncu, bez obzira je li mu se kao smetnja ulasku u Vladu pokazala nezavršena „Afera Ribar” u čijim se mrežama našao i njegov otac ili je Plenković izborom nove ministarske četvorke želio zadovoljiti i neke od sebi bliskih ljudi, Erlić nije postao ministar.

Na lokalnom nivou, ta mu afera sigurno nije bila ugodna, ali je još sigurnije da je upornim radom i vrlo korektnim političkim nastupima, Erlić pokazao da nije zaslužio ispaštati za eventualni grijeh svog oca.

Ako su ovo zaista sva imena koja bi se mogla pojaviti u kandidaturi za predsjednika GO HDZ-a, Erlić je već sada u koži favorita.

U HDZ-u će najprije članstvo izabrati između Plenkovića i njegovih protukandidata, pa teoretski i to može imati posljedica na broj i sastav kandidatura za predsjednika GO. Lokalni čelnici su listom izrazili potporu Plenkoviću, ali je čak i da Plenković izgubi izbore teško vjerovati da bi to u „zadarskim izborima” imalo presudnu ulogu.

O izboru predsjednika Županijskog odbora stranke ni kuloari nemaju što reći! Na tom je mjestu Božidar Kalmeta, a odavno je poznato da tu želi i ostati, pa je teško očekivati neku ozbiljnu protukandidaturu, a pogotovo promjenu na vrhu županijske organizacije HDZ-a.

 

I SDP TRAŽI NOVOG PREDSJEDNIKA: Daniel Radeta, Jelena Jelavić ili netko treći?

Predsjednika i novo vodstvo ubrzo bi mogla dobiti i raspuštena organizacija zadarskog SDP-a u kojemu će sigurno doći do promjene na vrhu, jer je bivši predsjednik Antun Novoselović već napustio stranku.

Tko će ga naslijediti?

Na Trgu pet bunara spominju se dva imena: kandidati bi mogli biti aktualni gradski vijećnici Daniel Radeta i Jelena Jelavić.

- Iskreno, još nisam donio odluku, ali sve ide u tom smjeru, kaže Radeta.

U pocijepanom SDP-u u kojemu nikada nije završen rat gradske i županijske organizacije, Radetu se doživljava kao rješenje kojim bi se spriječio utjecaj predsjednice ŽO Renate Sabljar Dračevac i na zbivanja u Gradskom odboru.

Jelena Jelavić je u Gradsko vijeće Zadra ušla s liste koju je krojila Sabina Glasovac, bivša predsjednica GO s kojom je Jelavić bila vrlo bliska. Međutim, neslužbene informacije govore da je u međuvremenu došlo do promjene, pa se Jelenu Jelavić sada dožćivljava kao „Renatinu kandidatkinju”.

Unatoč brojnim pozivima i porukama, Jelavić nam se nije javila, pa njena eventualna kandidatura još ostaje službeno nepotvrđena.

25. travanj 2024 08:04