StoryEditorOCM
4 kantunaŠTO NAM DONOSI PROJEKT ZUM?

Zadarske ulice uskoro će izgledati svjetski: pametni autobusi i stanice imat će umrežene infodispleje, vozače će aplikacije navoditi na parkirno mjesto, semafori će reagirati na zastoje...

Piše M. Kalajžić
29. siječnja 2020. - 23:12

Zadar Urban Mobility (ZUM 4.0) – implementacija pametnih prometnih rješenja upotrebom novih tehnologija, prije nazivan još i Zadar Smart City, inovativan je projekt koji bi trebao uskoro potpuno preobraziti urbanu prometnu sliku Zadra na suvremen, reklo bi se, čak i futurističan, u ovim krajevima još neviđen način. Već je poznato da je projekt pripremljen od strane Inovativnog Zadra i dostavljen Gradu Zadru, Upravnom odjelu za EU fondove, kao prijavitelju na natječaj za EU sredstva iz ITU mehanizma, a dobra je vijest što je on - pred samom realizacijom.

ZUM nije samo projekt obnove i proširenja prometnica, uvođenja horizontalne i vertikalne signalizacije, on je puno više od toga. Projektom je planirano uspostaviti sustav elektroničke naplate u javnom prijevozu Liburnije d.o.o., a uspostavio bi se i sustav pametnog parkiranja pri čemu bi najmanje 1000 parkirnih mjesta bilo pokriveno sustavom kojim bi preko web portala i mobilnih aplikacija za pametne telefone, upravljali korisnici. Uz to bi postojao i sustav informiranja u prometu i javnom prijevozu koji bi uključivao „pametne“ autobusne stanice i digitalne zaslone uz prometnice pri čemu bi najmanje 20 autobusnih stanica bilo opremljeno zaslonima za informiranje korisnika u javnom prijevozu, a tri autobusne stanice imale bi dodatne sadržaje poput velikih zaslona za informiranje putnika, punjača za mobilne uređaje, wifi-a itd.

Zadarske bi gradske ulice sustavom ZUM-a izgledale "svjetski", ali još važniji od vizualnog dojma bit će Centralni informacijski sustav (CIS) za nadzor i upravljanje svim ostalim elementima projekta koji će se kasnije lako nadograđivati samostalnim projektima prema potrebama i mogućnostima financiranja.

O projektu vrijednom 15 milijuna kuna koji bi se više od 80 posto financirao EU novcem, nedavno je govorio i Šime Erlić, pročelnik Upravnog odjela za EU fondove.

- Promet, kao i urbana mobilnost u širem smislu na području grada, razmatra se sustavno već cijeli niz godina. Ovi su projekti dio ukupnog mozaika i šire slike prometa, a projekt Inteligentnog prometnog sustava kojega smo kandidirali prema sredstvima EU to rješava na upravljačkoj razini i to Gradskoj upravi daje jednu dodatnu vrijednost u smislu boljeg upravljanja prometom. Projekt IPS je nešto na čemu je Gradska uprava intenzivno radila kroz UO za graditeljstvo. Mi smo to sad preuzeli i kandidirali kao strateški mehanizam kroz ITU mehanizam i sredstva Europske unije. Projekt je već prijavljen i u sustavu evaluacije, tako da vjerujemo da ćemo u prvoj polovici ove godine, do lipnja, imati potpisane ugovore i dobiti sredstva – rekao je Erlić.

Kroz taj će se projekt rekonstruirati jedna od ključnih gradskih prometnica–transverzala, Ulica dr. Franje Tuđmana koja će se proširiti u četiri prometna traka s prioritizacijom javnog gradskog prijevoza i inteligentnim umreženim semaforima i biciklističkom stazom, a sve bi to opet trebalo povezati u spomenutu širu sliku.

- Projekt IPS-a stvorit će jednu centralnu jedinicu iz koje će se moći nadzirati i kontrolirati promet, te u realnom vremenu informirati vozače o stanju i problemima na cestama, davati i različite druge informacije, te na taj način pomoći da se efikasnost prometnog sustava podigne na višu razinu. Uz infrastrukturne intervencije koje su značajne na razini grada, moći ćemo unaprijediti i ovaj upravljački dio – kazao je Erlić.

Drugi projekt koji se također strateški veže na područje prometa i urbane mobilnosti, odnosno IPS-a, za koji je u prosincu stigla odluka o financiranju i koji se pokreće s inovativnim Zadrom i Obalama i lučicama je projekt ZUM kojim će se digitalizirati javne usluge u prometu, odnosno omogućit će se čitav niz aplikacija i informacija koje će se u realnom vremenu davati vozačima i korisnicima javnog gradskog proijevoza.

- Radi se o ticketing sustavu u autobusima, pametnim autobusnim stanicama, digitalnim sučeljima s informacijama kad koji autobus dolazi, uz prioritizaciju autobusa na pojedinim raskrižjima, pametnim senzorima koji omogućuju vozačima dolazak na parkirno mjesto i cijelim nizom aplikacija koje će digitalizirati naše usluge za građane. Imat će na svojim pametnim mobitelima mogućnost plaćanja od autobusnih karata do parkinga i drugih usluga, a sve to omogućit će bolje upravljanje prometom na razini grada. Za taj projekt ugovor se očekuje već kroz ovaj mjesec – zaključio je Erlić. 

 

ZAJEDNIČKA INFRASTRUKTURA

Značajna je činjenica da su izvor financiranja EU sredstva kroz ITU mehanizam, te manjim dijelom proračunska sredstva Grada Zadra, a projekt se sastoji od nekoliko podprojekata iz područja inteligentnog prometnog sustava na području Grada Zadra koji međusobno koreliraju, te koriste zajedničku bazičnu ICT infrastrukturu, koju je Grad Zadar u prethodnom razdoblju u dobroj mjeri razvio, kao što su vlastita optička mreža, WiFi mreža, serverski kapaciteti...

 

22. svibanj 2024 21:52