StoryEditorOCM
4 kantunaKAKO JE HDZ-ov DIREKTOR KUPIO STAN U ZADRU OD DRŽAVNE AGENCIJE KOJOJ JE BIO NA ČELU

Šime Brkljača: Osjećam se prevareno! U stan kojeg su kupili Žunić ja sam trebao useliti kao prvi na listi!

29. siječnja 2020. - 17:05

- Stan kojeg je kupio direktor APN-a htio sam iznajmiti krajem 2018. godine, no, iako sam bio prvi na listi čekanja, rezultati natječaji do danas nisu objavljeni, a ja sam ostao bez stana – kaže Šime Brkljača (24) iz Zadra.

On je kao mladi otac sa suprugom u prosincu 2018. godine razgledavao stan POS-a u Ulici Ive Mašine 3b na predjelu Crvene kuće u Zadru, isti stan kojeg su 14. svibnja 2019. kupili tadašnji zamjenik direktora državne Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), HDZ-ov Krešimir Žunić i njegov sin Marko Žunić. Kako mu je to pošlo za rukom, nije potpuno jasno, pa čak ni mladom Šimi Brkljači koji se živo sjeća kako je izgledao njegov pokušaj da za svoju mladu obitelj osigura smještaj u državnom stanu. 

KAKO JE DIREKTOR APN-A KUPIO POS-OV STAN U ZADRU? Grad Zadar: Mi stanove nismo prodavali, nego APN. Stan od 55 kvadrata izgrađen 2012., Žunići su kupili 2019. za 52.000 eura!

- Javio sam se na natječaj koji je bio objavljen 13. studenoga 2019. godine. Natječajem su se davala u zakup, s mogućnošću otkupa, tri stana na adresi Ulica Ive Mašine 3, 3a i 3b na Crvenim kućama. Riječ je bila o stanovima POS-a, izgrađenima 2012. godine, za koje nije bilo interesa. Sva tri stana bila su iste veličine, nešto malo više od 53 kvadratna metra i davala su se u najam po cijeni od 25 kuna po kvadratu (oko 1350 kuna mjesečno). Odnosno, ako ste ih htjeli kupiti, cijena kvadrata je bila 1225 eura – priča nam Šime Brkljača.

- Prilikom obilaska stanova, stan na adresi 3b je bio slobodan, a za ostale stanove nam je rečeno da će uskoro biti slobodni. Nakon toga osobno sam podnio svu potrebnu dokumentaciju u Zagreb, u zgradu APN-a, gdje su mi dali i potvrdu. Na Badnjak 2018. godine dobio sam e-mail poruku da sam prvi na listi čekanja. Od tada do danas, a prošlo je više od godine dana, rezultati natječaja nisu objavljeni. Nikad nisam pozvan da kao „najbolji kandidat” uđem u stan, niti znam što je s njima kasnije bilo. Žena i ja samo mjesecima pratili APN-ove stranice, nazivali, ali nikakvu informaciju o natječaju više nismo našli, niti dobili. Tako smo i dana još uvijek podstanari – priča mladi Brkljača koji se, nakon svega što je prošao, osjeća prevareno.

Posebnost javnog poziva objavljenog 13. studenoga 2018. je, među ostalim, i u tome što se u njemu navodi da rok za predaju ponuda počinje 26. studenoga i „traje neograničeno”. Kada se i po kojim uvjetima, pretpostavljamo, na taj natječaj javio Marko Žunić, odnosno Krešimir Žunić, nije poznato, ali je između njih dvoje i APN-a u svibnju u Zagrebu potpisan kupoprodajni ugovor za stan na adresi Ive Mašine 3b od 53,33 kvadrata vrijedan 52.000 eura, što je znatno ispod iznosa od 1220 eura po kvadratu. Točnije, oko 980 eura po kvadratu, što je znatno povoljnija cijena, koja odgovara cijeni kandidate s liste POS-a. Odluku o prodaji donijelo je peteročlano povjerenstvo APN-a, a Krešimir Žunić je tad bio u funkciji zamjenika direktora te državne agencije.

Grad Zadar u srijedu je izdao priopćenje u kojem se ograđuje od prodaje stana POS-a u Zadru ocu i sinu Žuniću. Ističu da je sve prodaje stanova POS-a isključivo vodio APN, a da je Grad sudjelovao u osiguranju zemljišta, komunalne infrastrukture te sastavljanju lista prvenstva, preko jasnih i transparentnih kriterija. Lista za stanove koji su se našli na prodaji formirana je 2008. i 2010. godine i na njima je bilo 154 zainteresirana kandidata. Među njima, naglašavaju u zadarskoj gradskoj upravi, nije bilo ni Marka ni Krešimira Žunića.

POS-ova zgrada s 65 stanova završena je 2012. godine i u nju je uselilo 56 korisnika. Za ostalih devet stanova interesa nije bilo, odnosno kandidati s liste su odustali jer im stanovi nisu odgovarali, nisu bili zadovoljni kvalitetom gradnje i arhitektonskim rješenjima, neki su u međuvremenu uspjeli riješiti stambeno pitanje, a dio ih je odustao jer nisu bili kreditno sposobni.

APN nakon toga ponovno kreira listu zainteresiranih za preostalih devet stanova i prodaje ih pet, ukupno 61, tako da četiri stana na koncu ostaju neprodana. Ta četiri stana APN će ponovno pokušati prodati 2014., odnosno u ožujku 2018., ali će uspjeti prodati samo jednog. Tri preostala stana naći će se na natječaju za najam s mogućnošću otkupa u studenome 2018. godine.

Krešimir Žunić je u međuvremenu postao v.d. direktora APN-a. Njegov sin Marko, prema istom ugovoru, imao je prebivalište u Splitu, a on u Zagrebu.

Na adresi Ive Mašine 3b od 27. kolovoza 2019. registrirana je tvrtka Orco grupa koju su godinu ranije zajednički osnovali Krešimir Žunić i Petar Trebotić iz Zagreba. Tvrtka je u početku bila registrirana u Zagrebu, u stanu na adresi Maksimirska 37, kojeg je koristio bivši ministar Lovro Kušćević. Nakon kupnje stana, u Zadru se seli i sjedište tvrtke, a nešto prije toga Žunić nestaje iz sudskog registra kao jedan od osnivača Orco grupe.

Zadnji stanovi POS-a u Zadru, njih 65, izgrađeni su na Crvenim kućama 2012. godine. U Zadru je na nekoliko lokacija dosad izgrađeno ukupno 357 stanova POS-a. U planu je izgradnja još sto, a lista zainteresiranih ima 203 kandidata.

26. travanj 2024 17:21