StoryEditorOCM
4 kantunaNAKON GINEKOLOGA ZADAR I BEZ PEDIJATARA

"Roditelji plaču i hodaju uokolo s liječničkim kartonima i tek rođenom djecom u naručju. Nema ih tko upisati!"

Piše B.S.
30. siječnja 2020. - 16:56

- Roditelji plaču i hodaju uokolo s liječničkim kartonima i tek rođenom djecom u naručju. Nema ih tko upisati. Oko tisuću pacijenata ostalo je bez liječnika nakon odlaska, jedne pedijatrice, dr. Stanke Trošelj Kujundžić, u mirovinu, a gdje će tek rođena djeca. Što će biti tek nakon pet godina? Totalni kolaps sustava – rečeno je u zadarskoj podružnici Hrvatskog liječničkog zbora gdje su o ovom vrućem, ali i desetljećima zanemarivanom problemu u četvrtak u simoboličnih “12 sati i 24 minute” govorili Martina Mikecin, dr. med. spec. pedijatar, u ime primarnih pedijatara, Josip Šarić, dr. med. spec.obiteljske medicine, predsjednik Povjerenstva za primarnu zdravstvenu zaštitu HLZ-a Podružnice Zadar i doc. prim. dr. sc. Petar Lozo, spec. ginekolog, predsjednik HLZ-a Podružnice Zadar i predsjednik Povjerenstva za primarnu zdravstvenu zaštitu Glavnog odbora HLZ-a.

Jedna od ukupno sedam zadarskih pedijatrica dr. Martina Mikecin upozorila je kako će ovaj sada već gorući problem eksplodirati za pet godina kada se očekuje odlazak još pet liječnika pedijatara u mirovinu, a već sada za njih nema adekvatne zamjene.

- Do kraja ove godine dva tima se zatvaraju zbog odlaska liječnika u mirovinu. Kako zamjena nije osigurana, u Zadarskoj županiji ostat će samo osam pedijatrijskih timova, iako je odlukom ministra iz 2015 - godine u mreži javno zdravstvene službe Zadarske županije predviđeno 14. Nedostajat će 40 posto od potrebnih i u mreži predviđenih pedijatrijkih timova - upozorila je Mikecin naglasivši kako je najteže stanje u samom gradu Zadru jer će umjesto 19 timova predviđenih u mreži biti njih samo - šest!

- U RH broj djece na jednog pedijatra je zakonski propisan na 950 po timu, do maksimalno 25 posto što iznosi 1188. U Zadru pedijatrijski tim ima prosječno 1300 djece po timu. Liječnici imaju svakodnevno od 60 do 80 pregleda, a u sezoni gripe i do stotinu. Pregled je sa 20 do 30 skraćen na svega pet do šest minuta. Ovakav način rada izlaže opasnosti od liječničke pogreške i djecu i liječnike. Ovo je stanje posljedica višegodišnjeg zanemarivanja primarne pedijatrije i zdravstvene zaštite dojenčadi i predškolske djece u Zadarskoj županiji - navela je zadarska pedijatrica dodajući kako bi u Zadru trebalo sačuvati osam timova jer će se protivnom dogoditi totalni raspad primarne pedijatrije.

Kako bi se problem sanirao zasad traže popunjavanje mreže pedijatrijskih timova u primarnoj gotovim pedijatrima, raspisivanje novih specijalizacija s ciljem postizanja propisanog broja od 950 predškolske djece po timu, te omogućavanje prelaska nezadovoljnim liječnicima iz Doma zdravlja u ugovornu ordinaciju. Uz to je potrebno i da se iz područnog ureda HZZO-a u Zadru pacijentima točno kaže koji pedijatar ima manje od 1188 pacijenata, a ne da im se daje popis svih pedijatara uz napomenu da su ih svi dužni upisati neovisno o broju.

- Ako se smanji broj timova u Zadru nastojat ćemo osigurati da se sva novorođenčad i dalje upisuje kod pedijatara a djecu koja su procijepljena u dobi od šest do sedam godina prebacivat ćemo u timove opće odnosno obiteljske medicine - navela je Mikecin. Za ovakvu situaciju u Zadru, kako je zaključeno na konferenciji, nisu krivi pedijatri već oni koji odlučuju o njihovom broju zapošljavanju i specijalizacijama.

 

"Pregled od 4 minute ne možemo nazvati medicinom!"
Josip Šarić, dr. med. spec.obiteljske medicine, predsjednik Povjerenstva za primarnu zdravstvenu zaštitu HLZ-a Podružnice Zadar naglasio je kako su se još prije šest godina suočavali s problemom koji je upućivao na to da će doći do kraha zdravstva. “Ako u jednoj ambulanti ima do 120 pregleda, pregled onda traje četiri minute što ne možemo nazvati medicinom. Ulaskom u EU primarni liječnici sve više odlaze u mirovinu, a ostali u inozemstvo. Najgore će biti u malim perifernim općinama – rekao je dr. Šarić koji radi u ambulanti Tkonu na Pašmanu.

 

"Hrvatski zdravstveni sustav je sustav -  prošlosti!"
Doc. prim. dr. sc. Petar Lozo, spec. ginekolog, predsjednik HLZ-a Podružnice Zadar i predsjednik Povjerenstva za primarnu zdravstvenu zaštitu Glavnog odbora HLZ-a istaknuo je kako je hrvatski zdravstveni sustav - sustav prošlosti, te da on kao takav ne može riješiti probleme iz sadašnjosti. “Liječnici su uplašeni, iscrpljeni i prevareni. Svjesni su da je ugrožena kvaliteta njihovog rada na štetu pacijenata. Najranjiviji društvena skupina su doktorice medicine koje umiru u prosjeku u 52. godini - rekao je dr. Lozo.

 

"Političku elitu nećete vidjeti u liječničkim čekaonicama!"
Dr. Damir Biloglav upozorio je kako upravo zbog svih ovih problema liječnici razmišljaju o tome da potpišu izjavu o odricanju od odgovornosti. Naveo je kako ne postoji zdravstveni sustav već da postoje samo interesne skupine. “U ove 24 godine koliko radim nisam primjetio da postoji dobra volja za održavanjem zdravstvenog sustava kod političke elite, no njih nećete vidjeti u čekaonicama- rekao je.

 

 

04. svibanj 2024 23:37