StoryEditorOCM
4 kantunaIZRAVNO IZ KINE: ZADRANI ANA I ANTE ŽIVE U POSEBNOM REŽIMU OD IZBIJANJA CORONAVIRUSA

Preporuka je da ne izlazimo iz kuće, na ulici nas upozoravaju ako skinemo maske, kontrole su na svakom kantunu, ali nema straha ni panike!

3. veljače 2020. - 23:08

Oko 800 kilometara od Wuhana, grada za koji nitko nije čuo do pojave opasnog koronavirusa, žive i rade dvoje Zadrana, zaručnici Ana Juričević i Ante Klanac, o kojima smo već pisali, a koji su u posljednjih mjesec i pol dana, od kad je izbio virus, dobili najviše poziva u životu.

- Obitelj je zabrinuta, ali s njima smo u dnevnom kontaktu pa im je utoliko i lakše. Jako puno prijatelja i poznanika nas je kontaktiralo da provjere kako smo i koliko je situacija ozbiljna. Čini nam se da je panika puno veća van Kine nego u Kini. Imam osjećaj da je svijet pa tako i Hrvatska u pretjeranom strahu – komentirala je Ana dodajući kako je suludo što se bacaju kutije koje su dostavom pristigle iz Kine.

- To stvarno nema smisla, osim ako iz Kine niste naručili životinju, ako je takvo nešto uopće moguće ha-ha! U našem gradu, Hangzhou, od deset milijuna stanovnika službeno je 118 oboljelih u ovom trenutku, što su zaista mali postoci. U stalnom smo kontaktu s našim kolegama te poslovnim suradnicima u Kini i zasad su svi hvala Bogu zdravi i čekaju povratak na posao. I mi smo dobro, zdravi smo, nemamo virus, barem ne u trenutku ovog razgovora, a nadamo se da će tako i ostati – rekla nam je Ana.

Pitali smo je kako je to biti u gotovo samom središtu, epicentru zaraze.

- Kad je postajala sve ozbiljnija i kad se broj oboljelih preko noći poduplao, mi smo baš bili u povratku s godišnjeg odmora. Panika je bila na visokoj razini i mogli ste vidjeti ljude po aerodromima i avionima s maskama preko lica, što zaista nije ugodno, a ni samo čitanje brojki o oboljelima, koje rastu iz dana u dan, isto nije baš najugodniji osjećaj – priznala je Ana te nam objasnila kako izgleda njihov jedan dan u dalekoj Kini u trenucima svjetske panike.

- S obzirom na to da su prošli tjedan bili praznici povodom kineske nove godine, grad je jednako tih kao i prošle godine u ovo vrijeme. Naime, kineska tradicija proslave ulaska u Novu godinu razlikuje se od naše. Ovdje se ne obilaze barovi, restorani i razni lokali. Tih tjedan dana druži se s obitelji, roditeljima, bakama, djedovima, jede se tradicionalna hrana, igra mah jong i stoji kod kuće. Naravno da je dodatan razlog mirnoće na ulicama i zahtjev vlade da se čim manje napuštaju kuće kako bi se spriječilo moguće širenje koronavirusa – pojašnjava Ana te nastavlja:

- U principu slijedimo upute nadležnih tijela: izbjegavamo izlazak iz stana osim do supermarketa, a baš danas su nakon praznika ponovno počele raditi i dostave, stoga uskoro nećemo trebati ni u dućan. Dostavljači ipak ne smiju ući u zgradu, pa dostavu ostavljaju na porti kod zaštitara što je dodatna mjera opreza. U liftu, uz brojke za pritisnuti tipku, stoje i maramice tako da uzmeš maramicu i sve lijepo pobrišeš prije nego stisneš tipku – objašnjava Ana te dodaje kako se savjetuje da uopće ne napuštaju stan, što ona i Ante nastoje poštivati, ponajprije iz vlastite sigurnosti.

- Stoga su nam naših 60-ak kvadrata stana ovih dana i dom i ured i teretana. Nastojimo izvući najbolje pa slobodno vrijeme koristimo za riješiti stvari ili hobije koji duže čekaju, a za njih nije dosad bilo vremena. Ako izlazimo iz stana obavezne su maske, ali preporučuju se koristiti i medicinske rukavice posebice iz razloga da čim manje diramo lice. Nije tako strašno naporno, kako možda zvuči, ali nije ni ugodno. Nitko ne voli čuti da netko kraj tebe kihne ili se zakašlje, pogledi se odmah uozbilje, što je normalna reakcija – ističe Ana.

Ispričala nam je i jednu situaciju od prije dva dana kad je šetala i u jednom trenutku skinula masku s lica kako bi udahnula malo svježeg zraka punim plućima.

- Kad sam procijenila da nema nikog u mojoj blizini i da to mogu napraviti, zaštitar me vidio i odmah upozorio da vratim masku natrag, što zaista pozdravljam. Zapravo, znam da će zvučati čudno, ali Kina je najbolja zemlja u kojoj je moglo ovo izbiti s obzirom na to da se oni izrazito drže pravila i jako paze da ne ugroze nikoga oko sebe. Na stanicama podzemne željeznice prikazuju se videa kako ispravno prati ruke, koristiti masku i slične mjere prevencije, kontrolira se temperatura tijela, isto kao i na ulazima u supermarkete. Zabranjuju se javna okupljanja, pomiču datumi sajmova, produljuju praznici. Svi su na oprezu. Ostaje nam vidjeti do kada će izvanredna situacija trajati i kako će se odvijati skora budućnost. Nama je ovdje sad najvažnije da ne paničarimo, niti zanemarujemo mjere opreza. Pratimo upute vlasti i WHO-a. Ukoliko bude nužno, prijevremeno ćemo zamijeniti kinesku adresu stanovanja s europskom, ali zasad za tim nema potrebe – zaključila je Ana.

23. travanj 2024 10:11