StoryEditorOCM
ArhivaPREDSTAVLJAMO VW BEETLE DUNE

Pustinjska 'buba' atraktivnog dizajna i snažnog karaktera

Piše PSD.
8. siječnja 2016. - 13:01

Krajem prošle godine na salonu automobila u Los Angelesu Volkswagen je predstavio novi model popularne "bube", Beetle Dune u coupe i cabriolet verziji. Riječ je o serijskom automobilu koji je kao koncept prikazan početkom 2015. godine u Detroitu, a inspiriran je legendarnim Volkswagenovim modelom Baja California Dune Buggies. Najnoviju verziju treće generacije VW Beetlea karakterizira atraktivan dizajn s mnogobrojnim off-road elementima i 18-colnim kotačima. Podnica najnovijeg "bubina" modela podignuta je 10 milimetara više od tla u odnosu na standardnu verziju (sada 50 mm). Premda izgleda poput crossovera, radi se o "bubi" s pogonom na prednje kotače koja je dotjerana off-roaderskim elementima kao što su dodatno kromirana zaštita podvozja, pojačani pragovi, crni obrubi proširenih blatobrana...

Zahvaljujući ovim promjenama Dune je 48 mm širi od serijskog Beetlea (ukupno 1856 mm), duži je za 12 mm (ukupno 4290 mm) te visok 1536 mm. Također, trag kotača proširen je za 29 mm sprijeda (sada 1607 mm) i jednako toliko otraga (sada 1573 mm). Nova Beetle Duna potpuno je redizajnirani model koji poziva na avanturu izvan asfalta, na vožnju pustinjskim krajolicima i savladavanje pješčanih dina, ali nažalost samo u snovima. Jer s prednjim pogonom svojevrsno crossover izdanje "bube" može se voziti na gradskim i prigradskim ulicama, kao i na otvorenoj cesti, ali ne i izvan asfalta.



Snažan karakter pustinjske "bube" naglašava široki usisnik zraka koji je „uokvirenim“ srebrnim obrubom, dok je sam maska u obliku crnih pčelinjih saća. Tri nova elementa definiraju stražnji dio Beetle Dune. To je u prvom redu veliki stražnji spojler koji je s gornje strane u sjajnocrnoj boji, dok je donji dio u boji karoserije. Stražnji odbojnik je također redizajniran, ali s difuzorom u srebrnoj boji.

Točka na „i“ na stražnjem dijelu pustinjske "bube" su LED svjetla koja noću ostavljaju futuristički dojam. Ukupno je na raspolaganju devet boja karoserije, pri čemu kod Coupea krov može biti dodatno oslikan u crno. Sve verzije Cabrioleta dolaze s crnim, mekanim sklopivim krovom. U unutrašnjosti sjedala su prošivena kontrastnim šavovima, kao i upravljač i obloga ručne kočnice.



Nasuprot tome, obloge vrata, krov i stupovi krova su u crnoj boji. Beetle Dune opremljena je i najnovijim Volkswagenovim infotaiment sustavom koji se ovisno o modelu može proširiti s DAB-om i digitalnim prijamnikom, te Bluetoothom, kao i navigacijskim sustavom.

Ponuda motora je vrlo slična agregatima kojima je opremljena standardna "buba". To znači da su na raspolaganju tri turbobenzinska TSI motora snage 105, 150 i 220 KS, te dva turbodizelaša TDI sa 110, odnosno 150 konjskih snaga.
Cijena osnovne verzije coupea je 23.625 eura, dok za cabriolet treba izdvojiti 27.800 eura.

ZDRAVKO JURIČKO







Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 20:55