StoryEditor
ObalaSVJETIONIK OŠTRI RAT

Veliko plavetnilo Puntamike raj je za bogate turiste: Austrijanci zakupili svjetioničarsku zgradu i pretvorili je u luksuznu vilu s pet apartmana

22. studenog 2020. - 17:00
Svjetionik na PuntamiciLuka Gerlanc/Cropix

Jedini svjetionik na području Zadra, i jedini koji se nalazi na "čvrstoj" obali grada, a ne na otoku, je Oštri rat na Puntamici. Gradu Zadru administrativno pripada čak sedam otoka, u bogatstvu od 116 otoka i otočića koliko ih ima na području Zadarske županije, a svjetionik Oštri rat na Puntamici u Zadru jedini je gradski svjetionik, lanterna koja je kulturno-povijesni spomenik, a izgrađena je 1869. godine.

Svjetionik je arhitektonski raritet i zbog stepeništa koje se ne nalazi unutar svjetionika, već su stepenice spiralno obgrlile kulu lanterne do samoga vrha. To u prostoru dolazi do izražaja i stoga što impozantna kula svjetionika Oštri rat stoji samostalno, nevezana uz pomoćni objekt. Pored svega, lanterna je građena u kamenu, što su sve razlozi da je Ministarstvo kulture uknjiži kao kulturno dobro.

Pomoćni objekt pokraj svjetionika je velik, te je do prije nekoliko godina bio zapušten i derutan. "Plovput", koji na plovnom području Zadar među svim objektima pomorske signalizacije ima sedam svjetionika, prije četiri godine javnim je natječajem dao pomoćni objekt u najam.

image
Luka Gerlanc/Cropix

– To je treći objekt na plovnom području Zadar koji je u najmu, točnije, objekt Rivanjske sestrice bio je prvi i najam mu je već istekao, potom lanterna na Viru, te sada imamo i zadarski Oštri rat u najmu – kaže kap. Dino Dellavia, rukovoditelj plovnog područja Zadar.

Nestvarno lijepi horizont

Upravo Rivanjske sestrice, Oštri rat i Vir, te uz njih otočić Babac su četiri svjetionika plovnog područja Zadar koji nemaju posadu, navodi Dellavia, dok posadu na zadarskom području imaju preostala tri svjetionika – otočić Grujica, Veli Rat na Dugom otoku i Tajer na Kornatima.

– Svjetionik na Puntamici je izgrađen sjeverno od ulaza u luku Zadar. Sastoji se od izdvojene okrugle kule s vanjskim spiralnim stepenicama i zgrade koja uključuje prizemlje i prvi kat, ukupne površine 220 četvornih metara – dodaje Dellavia.

U sklopu svjetionika nalazilo se skladište, radionica, pristanište i istezalište za čamac svjetioničara, a predajom objekta i okolnog zemljišta u najam novi "vlasnik" je cijeli prostor obnovio, renovirao i hortikulturno uredio. U spoju s kulom svjetionika visokom 14 metara, cijeli prostor na samom kraju grada, s kojeg se osim mora ne vidi ništa, izgleda nestvarno lijepo. Objekt je preuređenjem dobio apartmane i gosti visoke platežne moći mogu uživati u čarobnom kutku zadarske obale.

Posjetili smo prostor, koji je pod koncesijom i čuvan od pogleda znatiželjnika, te njime upravlja domaćica. Koncesionar je tvrtka "Punta Lanterna" čiji su posjednici Austrijanci Lek Doći i Walter Hummer. Oni su krajem 2016. godine od "Plovputa" zakupili svjetioničarsku zgradu i cijelu okućnicu, te su sve kompletno renovirali. Objekt su pretvorili u luksuznu vilu s pet apartmana.

Ljubazna domaćica nudi nam kavu, no pažnju plijeni ljepota prostora i osjećaj kao da si na kraju svijeta. Pravo "Veliko plavetnilo", u kojem glavno mjesto zauzima masivni, visoki, kameni svjetionik.

– Kad govorimo o zakupu, mislimo na zgrade uz svjetionik. Sam svjetionik iz toga je izuzet, to je jasno. Kula je objekt sigurnosti plovidbe i zakupcima nije dozvoljeno paliti svjetla koja su okrenuta prema moru, paliti vatru, ukratko, proizvoditi bilo kakve svjetlosne signale koji bi mogli zbuniti sudionike pomorskog prometa. Zgrada koja je u najmu prethodno je bila prazna i derutna, sada je sve uređeno, a najam se plaća "Plovputu" – kaže Dino Dellavia.

'Stara' lanterna

Domet glavnog svjetla na lanterni Oštri rat je 15 nautičkih milja, a pomoćnog sedam.

– Glavno svjetlo je spojeno na struju, dok pomoćno ima solarno napajanje, svoje solarne panele koji pune bateriju. U slučaju gašenja glavnog svjetla, automatski se pali pomoćno. Svjetionik na Puntamici ima tri bljeska u deset sekundi. Točnije, tri bljeska idu gotovo zaredom, nakon čega je šest i pol sekundi pauze. Ukupno to je deset sekundi, znači intervali ovog svjetionika su deset sekundi. To je njegov OIB – slikovito je opisao Dellavia, dodajući da manje svjetlo radi na isti način, samo mu je domet manji.

image
Luka Gerlanc/Cropix

– Mi imamo 21 objekt pomorske sigurnosti pod cjelodnevnim nadzorom. No postoje i obalne radijske postaje u Splitu, Dubrovniku i Rijeci, koje 24 sata dnevno nadziru i rad glavnih objekata pomorske sigurnosti. Nadzire se sve, te se eventualni kvar odmah uoči. Iz postaje obavijest ide Lučkoj kapetaniji koja obavještava sve sudionike u pomorskom prometu. Kruzer ili ribar u malom kaiću, sve je jednako važno – kaže Dellavia, dodajući da je u kuli na Puntamici fotoćelija koja registrira "padanje mraka" i pali glavno svjetlo, a na isti način senzori reagiraju i u zoru te svjetlo ugase.

Suglasnost na glavni projekt za uređenje cijelog prostora zakupcu je dao i zadarski Konzervatorski odjel. Glavni objekt, u kojem godinama nitko nije živio i služio je kao radionica, preuređen je i usklađen s okolinom, kao i s lanternom koja stoji tik uz samu zgradu. U obilasku se posebno zastaje na gornjem katu, gdje je glavni apartman osmišljen i uređen najvećim dijelom u bijeloj boji. Svaki detalj, bilo unutra, bilo na vanjskom dijelu prepunom biljaka, grmova i cvijeća, uređivan je s maksimalnom pažnjom u svakom detalju. "Stara" lanterna dobila je tako poziciju u potpunom luksuzu, kojim dominira njezina monumentalnost, kamen i bezvremenska ljepota.

Slobodna Dalmacija 18. prosinca darovat će čitateljima zidni kalendar 'Svjetionici – svjetlo Jadrana'. Sponzor projekta 'Svjetionici – svjetlo Jadrana' je Hrvatska elektroprivreda (HEP).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

08. ožujak 2021 13:05