StoryEditor
Otociizlaz iz izolacije

Lokalne vlasti poslale zahtjev Županijskom stožeru: otočani od danas smiju u Split bez ‘dozvola’?

4. svibnja 2020. - 11:01
Tom Dubravec/HANZA MEDIA

Stanovnici srednjodalmatinskih otoka su nakon mjera Nacionalnog stožera kojima je dopušteno kretanje građana unutar županija, jedini ostali u potpunoj izolaciji.

Njima je dopuštena tek mala iznimka, a to je da se bez “dozvola” smiju kretati unutar svojeg škoja. Sve to je izazvalo nezadovoljstvo otočana jer još uvijek bez e-propusnice ne mogu otići ni do Splita, a potrebe su brojne.

Spomenimo samo odlazak kod liječnika, kupnju brojnih artikala kojih nema na otocima, sređivanje poslova u bankama, popravke pojedinih uređaja...

– Ljudima nije jasno zašto se to radi ako su epidemiološke prilike na našim otocima izuzetno povoljne. Neki otočane očito smatraju građanima drugog reda, jer ako se ostali građani mogu slobodno kretati na području svojih županija kako to da mi ne možemo? Tvrdim da nam se time čini velika šteta i da se degradirajuće odluke donose s pozicija moći, a ne zbog racionalnog razloga – kategorična je Barbara Marijan, poduzetnica iz Hvara.

Prema njezinim riječima, ti isti “moćnici” nisu na vrijeme reagirali na početku priče s koronavirusom jer su tada na Hvar “leva-leva” stizali ne samo domaći građani nego i Slovenci, Austrijanci i drugi, misleći valjda da je hvarska arija moguće najbolja prevencija i zaštita od te pošasti.

– S druge strane, čula sam da se i propusnice dijele kako kome, neki vrlo lako dolaze do njih, a oni kojima je ljuta potreba na sve muke – ustvrdila je Marijan.

I bolesnici sa škoja imaju puno poteškoća. Primjerice urinokultura se ne može analizirati u Jelsi nego u splitskom laboratoriju. Nalazi su u u tom pogledu, kao i većini drugih slučajeva presudni za pravilnu dijagnozu i primjenu terapija.

– Problemi su se pojavili ponajviše zbog reduciranog plovidbenog reda “Jadrolinijinih” trajekata. Mi pacijenti sada trpimo ozbiljne posljedice tako da bi zbog trajnog gubitka zdravlja na posljetku netko mogao i odgovarati – kazala nam je čitateljica koja zbog zdravstvenih problema treba često putovati u Split.

Gradonačelnik Rikardo Novak ni “njegov” Stožer nedavno nam nisu odgovorili na pitanje čime su se zapravo vodili pri davanju prijedloga da Hvar i dalje ostane u izolaciji za razliku od ostalih otoka, te hoće li napokon zatražiti jednak tretman i pravo za sve.

– Lokalni stožeri su uz suglasnost gradonačelnika i općinskih načelnika s Hvara, zatražili od Županijskog stožera da se od 4. svibnja ukine mjera zabrane kretanja otočana izvan škoja. Vjerujemo da će to biti usvojeno, uz napomenu da će na isti način stanovnici naše županije moći nesmetano dolaziti k nama – ustvrdio je Nikša Peronja, jelšanski načelnik. •

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. listopad 2020 09:55