StoryEditorOCM
S mora i krajanevjerojatno

Ovo se dogodilo prvi put u povijesti NP ‘Krka‘: pogledajte spektakularne prizore iz nacionalnog parka

Piše Dalmacija SD
18. svibnja 2023. - 10:38

Zbog visokog vodostaja rijeke Krke prvi put u povijesti pojedini dijelovi Nacionalnog parka ‘Krka‘ zatvoreni su za posjetitelje. Vodostaj na Skradinskom buku 16. svibnja 2023. iznosio je 254 cm, što je najveća zabilježena vrijednost otkad postoji mjerenje. Najviši vodostaj prije toga zabilježen je 7. prosinca 2005. – iznosio je 223 cm. Najniži vodostaj zabilježen je 3. listopada 1990. – iznosio je samo 5 cm, piše Jutarnji list. 

- Zbog velike količine vode koja se prelijeva preko staza, naši najposjećeniji lokaliteti, Skradinski buk i Roški slap, trenutno su zatvoreni za posjetitelje, a obustavljeni su i izleti brodom - izvijestila je ravnateljica ‘NP Krka‘ Nella Slavica. Dodala je da je do sada Nacionalni park za posjete bio zatvoren samo u vrijeme Domovinskog rata i tijekom pandemije koronavirusa i da je ovo prvi put da je zatvoren zbog obilne kiše.

- Zbog nastale situacije, izražavamo žaljenje svima onima kojima je obilna kiša onemogućila posjet Skradinskom buku i Roškom slapu, a posebno djeci na školskim ekskurzijama, kojima je to sigurno najveće razočarenje, ali i našim partnerima i agencijama, te našim i njihovim gostima zbog propuštenog doživljaja. Svi smo zajedno u ovoj situaciji: ugostitelji, OPG-ovi i koncesionari u Parku, ali sigurnost mora biti na prvome mjestu, istaknula je Nella Slavica.

Poručila je da će pravo stanje i eventualne štete na terenu biti poznate tek kada se voda povuče.

Pozvala je partnere i posjetitelje da se zapute na gornji tok rijeke Krke i ondje otkriju svo njegovo prirodno i kulturnopovijesno bogatstvo, ali i nove sadržaje.

- Obećavam da nitko neće biti razočaran, rekla je.

Svi sadržaji na gornjem toku rijeke Krke otvoreni su pa posjetitelji mogu razgledati najviši Krkin slap, Manojlovac, ili iskoristiti priliku za obilazak novouređenog Eko kampusa „Krka“ u Puljanima, rimskog amfiteatra Burnuma ili bajkovitog manastira Krka.

U nestvarnim prizorima združenih voda Krke i Čikole, kanjona Čikole, otoka Visovca, bisera hrvatske baštine, manastira Krka ili slapa Brljan, najljepšeg i najbujnijeg upravo u ovom trenutku, posjetitelji mogu uživati s pet uređenih vidikovaca i pritom napraviti nezaboravne fotografije, poručila je Slavica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 03:13