StoryEditorOCM
ĐiradaDONOSIMO KOMPLETAN PROGRAM PROSLAVE 24-TE OBLJETNICE AKCIJE MASLENICA

„Proslava traje četiri dana, svi ste pozvani, ne propustite mimohod!“

17. siječnja 2017. - 20:13
vro_mimohod5-210115.JPG

- Pozivam sve ljude da dođu, da sudjeluju u svim dijelovima programa kojim, svake godine dostojanstveno i s ponosom, obilježavamo vojno redarstvenu operaciju „Maslenica“. Ona je bila važna ne samo za šire zadarsko područje, već i za cijelu Hrvatsku. I Ministarstvo branitelja se ove godine uključilo u organizaciju, prvi put, sa potporom od 20 tisuća kuna – istaknuo je zadarski župan Stipe Zrilić u utorak u Domu županije, gdje je predstavljen višednevni program proslave 24-te obljetnice akcije „Maslenica“.

- Možda nije do kraja izvršeno sve što smo planirali u akciji, ali bitni dijelovi Zadarske županije su oslobođeni, nakon operacije izgrađen je pontonski most i imali smo novu komunikaciju, nismo više ovisili isključivo o Paškom mostu, ovladali smo velikim dijelom velebitskog područja i kontrolirali Jadransku magistralu – naveo je predsjednik županijske Koordinacije braniteljskih udruga Željko Dilber.

- Nakon te akcije, u kojoj su prvi put u Hrvatskoj sudjelovale sve gardijske brigade, postrojbe specijalne policije i sve ostale, iz svih krajeva Hrvatske, i u kojoj se stvorila njihova velika sinergija, osnovali smo Gardijsko središte Šepurine da bi dočasnički kadar stekao znanja i vještine. To se pokazalo ključnim za „Oluju“, akcija „Maslenica“ pokazala se generalnom probom prije završne oslobodilačke akcije – naglasio je Dilber.

Predsjednik Udruge veterana IV Gardijske brigade Zadarske županije Davor Prtenjača je istaknuo kompleksnost akcije „Maslenica“, kako u pet dana trajanja, tako i u kasnijem izazovu čuvanja velikog područja.

- U akciji, čiji je radni naziv bio „Gusar“ i koja je trajala pet dana, izgubili smo 27 branitelja. No u narednim danima izgubili smo ih još stotinu. Sa neprijateljske strane bilo je, prema njihovom priznanju, 490 poginulih. Imali smo velikih problema u čuvanju terena nakon akcije, nešto smo čak gubili pa vraćali, što pokazuje kompleksnost i veličinu akcije – podvukao je Prtenjača.

Pozivajući sve građane na sve dijelove proslave, gradski pročelnik Joso Nekić je izdvojio mimohod postrojbi sudionica operacije s ratnim zastavama uz pratnju orkestra oružanih snaga RH, koji će se dogoditi u petak, 20.siječnja, na potezu od Branimirove obale, preko Narodnog trga i Foruma do crkve sv. Šime, s početkom u 10,30 sati. Mimohod će i ove godine biti dojmljiv i dostojanstven, na Narodnom trgu bit će i voditelj programa koji će najaviti svaku postrojbu, sve uz pjesmu zadarske grupe AKA Crescendo. Nakon mimohoda u HNK Zadar će se u 12 sati održati svečana akademija na kojoj će, među ostalima, govoriti prof.dr. Ante Nazor iz Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, te ratni zapovjednik Danijel Kotlar.

Na predstavljanju programa u utorak u Domu županije sudjelovali su i ratni zapovjednik Danijel Telesmanić Did, predsjednici udruga dragovoljaca Ivica Mikulić i Nino Rašin, te tajnik Odbojkaškog kluba invalida Zadar Ante Baraba Knez.

Donosimo kompletan program proslave:

PROGRAM OBILJEŽAVANJA 24. OBLJETNICE VRO MASLENICA ‘93.

PETAK, 20. SIJEČNJA:

8.30 sati Budnica zadarskim ulicama

9.00 sati Polaganje vijenaca uz središnji križ na Gradskom groblju u Zadru

9.45 sati Polaganje vijenaca na spomen obilježje 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi, Ulica Ante Starčevića, Zadar

10.30 sati Mimohod postrojbi sudionica operacije s ratnim zastavama uz pratnju orkestra Oružanih snaga RH - Branimirova obala - most - Narodni trg - katedrala sv. Stošije - Forum - crkva sv. Šime

11.00 sati Sveta misa za Domovinu u crkvi sv. Šime, Poljana Šime Budinića, Zadar

12.00 sati Svečana akademija povodom 24. obljetnice VRO Maslenica ‘93. u HNK Zadar, Široka ulica 8, Zadar

SUBOTA, 21. SIJEČNJA:

9.30 sati Međunarodni turnir u sjedećoj odbojci, sportska dvorana Višnjik, Zadar

10.00 - 15.00 sati Malonogometni turnir Maslenica ‘93 - sportska dvorana Poličnik

10.00 - 13.00 sati Turnir u streljaštvu VK pištoljem - sportska dvorana Mocire, Zadar

12.00 sati Memorijalni maraton Da se ne zaboravi Maslenica - Posedarje - Novigrad

(smjer utrke: Maslenički most - Posedarje - Podgradina - Paljuv - Novigrad)

NEDJELJA, 22. SIJEČNJA:

8.00 sati Koracima nade u istinu, Zeleni hrast - Kašić - Paljuv - Pridraga; Hodnja predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata

9.00 sati Polaganje vijenaca, Kašić

10.00 sati Polaganje vijenaca, Islam Latinski

10.00 sati Maraton pripadnika 3. Gardijske brigade (iz Slavonije) od Zelenog hrasta preko Kašića i Paljuva do Novigrada

11.00 sati Polaganje vijenaca kod spomen obilježja križa za sve poginule hrvatske branitelje u VRO Maslenica 93. -

zaštitni pojas DC 8 uz odmorište sjeverne strane Masleničkog mosta u Maslenici

12.30 sati Sveta misa u župnoj crkvi u Paljuvu

12.30 sati Sveta misa u crkvi sv. Frane, Podprag, Općina Jasenice

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta sveta misa će se održati u crkvi sv. Jeronima u Jasenicama.

14.00 sati Postavljanje vijenaca na spomen ploču postrojbama HRM na rivi u Posedarju

PONEDJELJAK, 13. VELJAČE:

10.00 sati Spomendan stradanja franjevačkog samostana i crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Donjem Karinu

23. travanj 2024 20:57