StoryEditorOCM
ĐiradaOBLJETNICA: 50 GODINA SMRTI VLADANA DESNICE

S „Igrama proljeća i smrti“ zadarski Teatro VeRRdi na turneji po Hrvatskoj!

Piše Zadarski.hr
3. ožujka 2017. - 13:23
desnica_

Zadarski Teatro VeRRdi, u suradnji s udrugom Mostovi, ove godine obilježava pedeset godina od smrti velikog zadarskog književnika Vladana Desnice.

- Kao dio posvete i spomena u ovoj godini planiramo regionalnu turneju predstave „Desnica: igre proljeća i smrti“ u desetak gradova. Turneju otvaramo na datum smrti 4.ožujka, u Karlovcu, rođendan ćemo slaviti u Zadru, a ostali planirani gradovi su Tuzla, Zagreb, Beograd, Ljubljana, Novi Sad, Subotica, Dubrovnik, Amsterdam… - istaknuo je protagonist predstave Juraj Aras.

Predstava "Desnica: Igre proljeća i smrti" je monodrama s elementima lutkarstva po motivima „Proljeća Ivana Galeba“ Vladana Desnice, a u produkciji zadarskog Teatra VeRRdi. Premijerno je izvedena u studenom 2015., na velikoj sceni Kazališta lutaka Zadar, i uspješno se razvija kao umjetnički i društveni proizvod u cilju afirmacije vrijednosti djela Vladana Desnice i njegovog humanističkog filozofskog stajališta te vrijednosti podneblja i kulture u kojem je nastalo. Cilj nije samo promocija umjetničkog djela, nego i afirmacija međunacionalnih odnosa kroz kulturu i toleranciju.

Predstava je do sada imala niz zapaženih izvedbi. Osim premijere na ARTAKT festivalu i službenog otvaranja male dvorane Kazališta lutaka, nastupila je na 26. Marulićevim danima u Splitu, otvorila Dane kaštelanskog kazališta, nastupila u Omišu, u Islamu Grčkom, u Kuli Janković gdje je djelo i napisano, na Noći kazališta u Virovitici te na sceni Polanec u zagrebačkom ZKM - u.

Dramaturgiju i režiju potpisuje Juraj Aras, koji i izvodi monodramu, dok je glazbu napravio Bojan Gagić.

25. travanj 2024 00:32