StoryEditorOCM
ĐiradaOHRABRUJUĆE PISMO S OTOKA

Silba živi i izvan sezone, a evo i kako!

Piše Natasha Kadin
24. svibnja 2017. - 17:02
silba1

Na Silbi je već neko vrijeme zaista živo zahvaljujući aktivnostima u sklopu projekta SOS Silba Off Season, s kojima nastavljamo i u sljedećem periodu. Nakon radionice MOCIR KAPAR koju su vodili članovi udruge Dragodid i predavanja Ratka Kovačevića o sadnji i kultiviranju kapara, te izložbe Garbage Epic Art autora Nikole Vincelja – Jinksa, u svibnju smo organizirali razmjenu sjemena i sadnica te radionicu "Uvod u permakulturu", koju je vodio novomedijski umjetnik Kruno Jošt, koji se prije nekoliko godina skrasio na vlastitom permakulturnom imanju u Lici.

Program projekta SOS Silba Off Season nastavljamo sa radionicama camera obscure i izrade vertikalnih vrtova od paleta, te projekcijama filmova koje ćemo, kao i svake godine, organizirati pod zvijezdama, čime polagano ulazimo u sezonska događanja koja smo ove godine posvetili ZVUKU.

Već ovog vikenda, 27. svibnja organiziramo još jednu radionicu na principu DIY filozofije, a pošto nam je sunce sve jače, krenut ćemo dokumentirati njegove tragove! Danas kada se susrećemo sa sofisticiranom optikom i kompliciranim foto objektivima, činjenica da nam je za izradu objektiva kod camere obscure dovoljna limenka i šivaća igla, zaista zvuči pomalo nemoguće.

Princip rada i izrade camere obscure je jednostavan. Radi se o centralnoj projekciji na čijem principu nastaje i slika u ljudskom oku. Zrake svjetlosti koje se odbijaju na sve strane od vanjskih predmeta prolaze kroz maleni otvor na jednoj strani camere obscure te projiciraju sliku tih istih predmeta na suprotnu površinu (ekran). Projicirana slika okrenuta je naopačke kao i kod ljudskog oka. Ako u limenku postavimo neku fotoosjetljivu površinu (foto-film, foto-papir…), nakon eksponiranja (otvaranja rupice), koje može trajati od par minuta do par sati, dobiti ćemo fotografiju. U sklopu ove radionice izradit ćemo nekoliko jednostavnih camera obscura i postaviti ih na razne lokacije na otoku Silbi, te će one cijelo ljeto dokumentirati sunce, a na kraju ljeta ćemo od nastalih fotografija napraviti izložbu.

Voditeljica radionice je Tina Bele, koja se već dugi niz godina bavi amaterskom fotografijom. 2014. godine pohađala je radionicu Camere Obscure i od tada velikom dijelom zanemaruje digitalnu fotografiju te sama izrađuje svoje "fotoaparate" i sama razvija nastale fotografije.

Kao i dosadašnjih godina, srijede su nam rezervirane za Kino pod zvijezdama, koje provodimo u sklopu projekta Silba Viva, a na Silbu u suradnji sa Festivalom Mediteranskog filma Split i KineDokom dovodimo dva svježa i nagrađivana hrvatska naslova: "Ne gledaj mi u pjat" Hane Jušić i "Turizam" Tončija Gaćine. Projekcije se održavaju na platou ispred škole u srijedu, 31. svibnja u 21 sat.

Osim radionice camera obscure, na Silbi ćemo ugostiti i radionicu izrade vertikalnih vrtova od paleta pod nazivom *Planeta paleta*, koju će voditi Stjepan Milevčić u petak, 2. lipnja, a s kojom završavamo proljetne aktivnosti i uplovljavamo u sezonu.

Vidimo se na Silbi!

19. travanj 2024 18:19