StoryEditorOCM
ĐiradaNA 26. SUSRETU LUTKARA

Najboljom predstavom proglašen "Karlson s krova", posebno priznanje glumici Sanji Zalović

Piše Ana Franić i Iva Ivanac
6. lipnja 2017. - 14:00
Sanja Zalović

Na 26. Susretu lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske u izboru među osam predstava, nagradu za najbolju predstavu u cjelini dobila je predstava "Karlson s krova" u izvedbi Kazališta lutaka Zadar. Ali, to nije jedina nagrada koja je ostala u Zadru, jer je Dominik Karakašić nagrađen za najbolju glumu – animaciju za ulogu Karlsona u spomenutoj predstavi, Ljudmila Federova je dobila nagradu za najbolju režiju, a posebno priznanje dodijeljeno je glumici Sanji Zalović za suradnju pri animaciji likova koji bez nje ne bi tako sjajno scenski funkcionirali (Mališan, Karlson, pas, lopov).

Što ova nagrada znači i kako je tekla priprema nagrađene predstave, pojasnio je nagrađeni glumac Dominik Karakašić:

- Ova nagrada je zasigurno veliko priznanje. Konkurencija je bila velika jer su sve predstave bile zanimljive na svoj način tako da mi je jako drago što je ovako ispalo, rekao je Dominik, naglašavajući kako je predstava napravljena timskim radom i da je redateljica Ljudmila ta koja ima moć da na takav način okupi ansambl. Zajedničkim snagama su došli do ovakvog uspjeha i radom na predstavi koji je trajao oko mjesec i pol dana uspjeli su napraviti sve što su htjeli.

Ova predstava o prijateljstvu napravljena je prema motivima romana spisateljice Astrid Lindgren, koja je napisala i poznatu Pipi Dugu Čarapu. 

Postoji li poveznica između Pipi i Karlsona, pitali smo Dominika.

- Svaka predstava je drugačija na svoj način, ako bih predstavu "Karlson s krova" uspoređivao recimo s "Nevidljivom" koja je napravljena u produkciji s kazalištem Virovitica, dosta su različite. „Nevidljiva“ je pomalo eksperimentalna predstava s drugačijim tekstom, tekstom koji je poetičan dok je u Karlsonu konkretan, pa je sukladno s tim i rad drugačiji. Sve ovisi o vrstama lutaka, ansamblu, redatelju i njegovoj ideji tako da se svaka predstava razlikuje, rekao je Dominik.

Zadarska glumica Sanja Zalović dobila je posebno priznanje za ovu lutkarsku predstavu.

- Dobiti nagradu znači da si nešto dobro napravio. Ova nagrada mi je posebna i mnogo mi znači jer sam postigla ono glasovno u Karlsonu, uspjeli smo ga oživjeti. U ovom slučaju nisam bila sama, uz mene je bio mladi kolega Dominik Karakašić s kojim sam se veoma brzo uigrala i to je fascinantno s obzirom na našu razliku u godinama.

Sanja i Dominik su bili zaduženi za oživljavanje mladog Karlsona, gdje je Dominik doprinio glasom i interpretacijom teksta, a Sanja animacijom rukama podteksta.

- Užasan izazov bio je uskladiti moje ruke i njegov glas, ali smo ga odlično satkali iz slojeva dva glumca. Redateljica Ljudmila nam je puno pomogla. Ovo nije prvi put da radim s njom. ona uvijek donese sa sobom svjetlinu, toplinu i ljubav za lutkarstvo. Ne kažem da toga nema kod nas, ali neke druge stvari donesu prioritet u teatrima, a ovo je znak da se simbolično lutkarstvo vraća, rekla je Sanja.

Glavna tema predstave bila je prijateljstvo, a nit vodilja je: nije bitno koliko prijatelja imaš, nego kakvi su oni prema tebi. Nije važno ako imaš mnogo prijatelja, a nemaš se na koga osloniti. Bitan je onaj jedan koji je uvijek uz tebe i u dobru i u zlu. A što će budućnost donijeti Karlsonu i cijeloj ekipi upitali smo Sanju za kraj.

- Sigurna sam da „Karlsona s krova“ čeka svijetla budućnost i da ćemo s njim proći cijelu Hrvatsku. Već krajem lipnja imamo gostovanje u Splitu, a za kasnije ćemo vidjeti, poručila je Sanja.

24. travanj 2024 15:33