StoryEditorOCM
ĐiradaNAKON JEDANAEST GODINA IZLAGAČKE PAUZE

Izbor iz zbirki Galerije umjetnina

Piše Zadarski.hr
24. srpnja 2017. - 15:25
e_pozivnica_1500637976

U utorak, 25. srpnja, u 20 sati, nakon jedanaest godina izlagačke pauze u svom matičnom prostoru, Galerija umjetnina Narodnog muzeja Zadar ponovno otvara svoja vrata postavom izložbe „IZBOR IZ ZBIRKI GALERIJE UMJETNINA".

U nastojanju prikazati što veći broj radova, koji su dugo bili nedostupni javnosti, u šest izložbenih dvorana napravljen je izbor od 210 djela uključivši prvi put u postav i fotografiju.

Zbog nedostatka prostora, izložba je kronološki ograničena na period od 19. stoljeća.

Tako su, počevši od suvremenosti izdvojene sljedeće cjeline: Postmoderni obrat, Hiperrealizam, Lirska apstrakcija, informel, materično slikarstvo, „Biafranstvo sedamdesetih", Geometrija u svakodnevici, Zadarski fotografi iz fundusa Galerije umjetnina, Slikarstvo strukturiranog krajolika, Intimizam i poetski realizam, Uljepšani građanski svijet 19. stoljeća i Zadarske slikarice na prijelomu stoljeća. 

U postavu je odbačen modernistički koncept galerije kao neutralne bijele kocke i stvoren je ambijent od 210 djela nudeći, poput zagrebačke Laube, ugodu kuće za ljude i umjetnost.

Autorice izložbenog koncepta su Ljubica Srhoj Čerina i Nevena Štokić uz suradnju Koraljke Alavanja. Autorica oblikovanja postava i vizuala izložbe je Ljubica Marčetić Marinović. Izložbu prati deplijan.

Izložba se može posjetiti od ponedjeljka do petka od 9 do 14 sati, te ponedjeljkom i četvrtkom od 9 do 14 sati i od 18 do 21 sati.

25. travanj 2024 10:48