StoryEditorOCM
ĐiradaOTVORENJE IZLOŽBE U PETAK U NINU

"Čovjek i more - Ribolov u antici kroz fundus Arheološkog muzeja Zadar"

Piše Zadarski.hr
9. kolovoza 2017. - 13:32
Plakat - NIN

Arheološki muzej Zadar u petak otvara izložbu "Čovjek i more - Ribolov u antici kroz fundus Arheološkog muzeja Zadar", s početkom u 19:30 sati u Muzeju ninskih starina u Ninu. Ribolov se na istočnoj obali Jadrana razvijao još od prapovijesti i predstavljao je važan dio svakodnevnoga života svake društvene zajednice, o čemu svjedoče brojni arheološki nalazi. Ribolov je u antici, kao i danas, bio poželjna ribarska aktivnost, bilo za prehranjivanje bilo za zadovoljstvo. Arheološki ostatci ribarskoga alata i pribora vrlo su čest nalaz na priobalnim nalazištima, ali su do sada vrlo slabo proučavani.

Izložba pod naslovom Čovjek i more - Ribolov u antici kroz fundus Arheološkog muzeja Zadar zamišljena je kao manja izložba koja bi publici prikazala ribarski alat i tehnike ribolova koji su se koristili u razdoblju antike i koji se u biti i nisu puno promijenili sve do modernog doba (štap s uzicom i udicom, harpun i osti, mreže, utezi i plovci, zamke (vrše) i dr.).

Upoznat ćemo se s mitologijom i raznim prikazima božanstava vezanima uz more. Kroz priču će biti opisan alat i pribor koji se koristio za ribolov te prikazi istog na raznim arheološkim nalazima (mozaici, uljanice, novac, nakit, kameni spomenici i sl.). Dotaknut ćemo se i proizvoda vezanih uz more i ljudsku djelatnost (ribnjaci, proizvodnja soli, morska hrana kao delicija).

Autor muzeološkog i likovnog postava izložbe te tekstova je kustosica Dušanka Romanović. Izložba obuhvaća 7 izložbenih panoa i 6 vitrina s izloženom arheološkom građom. Tekstovi i fotografije na panoima obrađuju različite tematske cjeline. Izložbu prati bogati ilustrirani katalog na hrvatskom i engleskom jeziku, i dvojezični deplijan. Na izložbi je prikazana građa koja se nalazi u fundusu Arheološkog muzeja Zadar, a većim dijelom iz antičke luke u Zatonu koja je funkcionirala u razdoblju od 1. do 4. stoljeća. Ukupno ima 112 izloženih predmeta.

 

19. travanj 2024 12:52