StoryEditorOCM
ĐiradaPROGRAM OBILJEŽAVANJA DANA GRADA ZADRA NASTAVLJA SE I OVAJ TJEDAN

Budnica, izložbe, koncerti, sportska druženja...

Piše Iva Ivanac
20. studenog 2017. - 19:17
kruzeri14-020617_resize.JPG

Program obilježavanja Dana grada Zadra nastavlja se i ovaj tjedan. Tako će se u utorak u Gradskoj loži održati tradicionalna godišnja izložba s početkom u 12 sati, dok će se u 13 sati u Arheološkom muzeju predstaviti katalog "Fotografije dokumentacijskog odjela Arheološkog muzeja Zadar".

U Kneževoj palači u srijedu, u 19 sati, održat će se prezentacija pobjedničkog rada arhitekta Krešimira Damjanovića, dok u 20 sati počinje Večer plesne minijature zadarskog plesnog ansambla.

Matica hrvatska u četvrtak priprema prikaz pretiska knjige dr. Ive Rubića "Naši otoci na Jadranu", s početkom u 18 sati, a u isto vrijeme počinje i svečana večernja misa u crkvi sv. Krševana. Koncert katedralnog zbora Svete Stošije, pod vodstvom dirigenta Žana Morovića, počinje u 19 sati u katedrali, dok u 20 sati Gradska glazba Zadar održava koncert s klapama u Kneževoj palači.

Službena proslava Dana grada Zadra počet će budnicom na ulicama i trgovima. U 9.30 položit će se vijenci podno središnjega križa na Gradskom groblju, a u 10.30 na spomen-obilježju na Narodnom trgu. Svečana sjednica Gradskoga vijeća grada Zadra počinje u 11 sati u HNK-u, dok misno slavlje u povodu blagdana sv. Krševana, zaštitnika grada Zadra, počinje u 18 sati u katedrali sv. Stošije.

U subotu će se na Višnjiku održati natjecanje u penjanju PD-a Paklenica, a u isto vrijeme će se na Morskim orguljama odvijati Ekološka akcija čišćenja podmorja ronilačkog kluba KPA Zadar. Demonstracija gimnastičkih vježbi hrvatskih reprezentativaca u povodu otvaranja nove gimnastičke dvorane počinje u 17 sati na Višnjiku, a u 19 sati održava se demonstracija japanske borilačke vještine Kendo klub Ouka.

Nedjelja je rezervirana za rekreativnu MTB štafetu biciklističkog kluba Zadar u park-šumi Musapstan koja počinje u podne.

U ponedjeljak u koncertnoj dvorani Braće Bersa u Kneževoj palači Zadarski komorni orkestar ima koncert pod nazivom "Mladi nastupaju" s početkom u 20 sati.

U Gradskoj loži se u utorak u 18 sati održava predavanje Milenke Bukvić Pier "Alessandro Paravia" (1797. – 1857.) i njegov dar rodnom Zadru, dok se u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa Zmajević u 19 sati organizira prikaz knjige Bože Došena "Porušene crkve Zadarske nadbiskupije tijekom Domovinskog rata" te projekcija dokumentarnog filma o srušenim crkvama Zadarske nadbiskupije tijekom Domovinskog rata.

Za vikend se također organizira i turnir Gradu s ljubavlju sportske škole košarke Zadar na Višnjiku, koji traje od 9 do 17 sati.

 

PERFORMANSI Budnica, vijenci...
Službenu proslavu dana Grada Zadra uz budnicu, polaganje vijenaca i svečanu sjednicu Gradskog vijeća obilježit će i brojni performansi zadarskih vrtića i osnovnih škola. 
U OŠ Šime Budinića u 9 sati ujutro počinje svečana priredba i kviz "Zadru ZaDar". U isto to vrijeme na Trgu pet bunara i na Narodnom trgu pjevat će se pjesme posvećene gradu, a u 10 sati započinje performans "Živi lanac – zagrlimo grad" OŠ Petra Preradovića. Dječji vrtić "Radost" održava Dan otvorenih vrata uz izložbu, baš kao i vrtić "Most" izložbu "Grad i most su jedno".
U OŠ Šime Kožičića Benje u 10 sati održat će se priredba "Citat", a u 11.30 počinje Humanitarna akcija "Zadarski pijat – Vremeplov hotelijersko-turističko i ugostiteljske škola Zadar" na Kalelargi.
Gimnazijalci će otvoriti izložbu izdanja zadarskih tiskara u fondu Knjižnice AMZ od početka 19. do sredine 20. stoljeća u Arehološkom muzeju u 12 sati, dok će se u udruzi "Starinar" održati radionica "Otisak slova". Proslavu na Dan grada Zadra zatvorit će profesori Glazbene škole "Blagoje Bersa" koncertom u Kneževoj palači koji počinje u 19 sati.
19. travanj 2024 00:21