StoryEditorOCM
ĐiradaU SKLOPU ADVENTA TUROPOLJSKO SRCE - SRCU ZADRA

Koncert u sv. Donatu i Turopoljski stol na Forumu

Piše Zadarski.hr
6. prosinca 2017. - 22:16
IMG_8189

Ogranak Seljačke sloge Buševec već četvrtu godinu za redom, u okviru gostovanja pod nazivom Turopoljsko srce - srcu Zadra, predstavlja dio svoje kulturne djelatnosti kako bi se gledatelji upoznali s kulturnim naslijeđem Turopolja, ravničarskog područja između Save i Kupe, između Zagreba i Siska.

Udruga pod nazivom Seljačka sloga osnovana je još 1920. godine u Buševcu, kao prva udruga toga imena i kasnije se, zahvaljujući zalaganju Antuna i Stjepana Radića, proširila po mnogim selima Hrvatske, Bosne i Hercegovine šireći među seoskim življem prosvjetu i kulturu.

I ove godine u vrijeme Adventa Zadranima i njihovim gostima priprema se nova poslastica pod nazivom Betlehemska štalica. To je novo glazbeno putovanje na krilima hrvatske božićne tradicije, pod umjetničkim ravnanjem maestra Bojana Pogrmilovića, a u izvođenju zbora Ogranka Seljačke sloge Buševec.

Kao poseban poklon nastupit će duo Bow vs Plectrum (gudalo protiv trzalice) u kojem sviraju Filip Novosel (tambura) i Tihomir Hojsak (kontrabas).

Radi se o originalnom spoju dvaju žičanih instrumenata različite tradicije sviranja: kontrabas, sviran gudalom, i hrvatski tradicionalni instrument, tambura, svirana trzalicom, a njihova glazba svoje temelje nalazi u etno glazbi šire balkanske i panonske regije te suvremenog jazza.

U travnju 2016. izdali su prvi album nazvan Bow vs Plectrum koji su kritičari odlično ocijenili. U Americi su nastupali u Los Angeles City College, The New School for Jazz and Contemporary Music (New York), The Kennedy Center for Performing Arts (Washington, DC), u Pittsburghu i San Pedru. Surađuju s Vlatkom Stefanovskim, Theodosijem Spasovom, Matijom Dedićem, Žanom Tetičkovičem, Tamburaškim orkestrom HRT-a, Gibonnijem, a nedavno su izdali i novi album sa Zagrebačkom filharmonijom, gdje se predstavljaju i kao orkestratori vlastitih skladbi za gudače. Nastupali su također u Sloveniji, Austriji, Italiji, BiH, Bruxellesu, a nedavno su se vratili s vrlo uspješne turneje po Kini.

Koncert će se održati u crkvi Sv. Donata, 9. prosinca s početkom u 20 sati. Kako je to doba Lucinja, dana sv. Lucije, zaštitnice plemenitog Turopolja, isti dan u 11 sati na Forumu pripremit će se i kulinarski Turopoljski stol. Uz pjesmu i ples ponudit će se domaći turopoljski specijaliteti uz živu svirku tamburaškog sastava. 

20. travanj 2024 01:19