StoryEditorOCM
ĐiradaUSKORO U ARHEOLOŠKOM MUZEJU ZADAR

Izložba Astralni simbolizam u vučedolskoj kulturi

Piše Zadarski.hr
28. veljače 2018. - 14:28
Astralni-simbolizam-B2-plakat

U Arheološkom muzeju Zadar uskoro vas očekuje vrlo zanimljiva gostujuća izložba Muzeja vučedolske kulture koja nosi naslov Astralni simbolizam u vučedolskoj kulturi. Autori stručne koncepcije izložbe su prof. dr. sc. Aleksandar Durman, Mirela Hutinec i Darko Puharić.

Gostovanjem u Arheološkom muzeju Zadar ujedno se obilježava dan od izuzetnog značaja u vučedolsko vrijeme koji je zapisan na terini iz kolektivnog groba. Uz izložbu Astralni simbolizam u vučedolskoj kulturi održat će se i prigodno predavanje prof. dr. sc. Aleksandra Durmana.

Cilj izložbe je kroz suvremeno i zanimljivo interpretirane astralne simbole na vučedolskoj keramici, posjetiteljima približiti i promovirati arheologiju, te astronomiju koja je kao znanost prilično zapostavljena. Na izložbi se prezentira prvo piktografsko pismo kojim su se služili Vučedolci, a koje je prof. dr. sc. Aleksandar Durman iščitao s bogato dekoriranih keramičkih posuda.

Nakon što su prošli kroz Plejade (Mars - 7. veljače, Venera - 22. veljače 2889. g. pr. Kr.), kako je zapisano na jedinstvenoj vučedolskoj terini iz kolektivnog groba otkrivenog na Vučedolu 1985. godine, na dan 09. ožujka 2889. g. pr. Kr. Mars i Venera našli su se u konjunkciji – Vučedolci su ih vidjeli u istoj noći na istome mjestu, a 9. ožujka 2018., u 19 sati u Arheološkom muzeju Zadar saznajte više o ovoj zanimljivoj temi.

24. travanj 2024 19:34