StoryEditorOCM
ĐiradaZORANIĆ VAS POZIVA

Korizmeni koncert u MAS-u

Piše Zadarski.hr
20. ožujka 2018. - 14:50
DSC_3503.JPG

*Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo “Zoranić” poziva na Korizmeni koncert koji će se održati u petak, 23. ožujka 2018. u 19 sati u Muzeju antičkog stakla u Zadru.Nastupa Župni pjevački zbor Sveti Mihovil iz Murtera, a ovaj koncert zapravo je uzvratni posjet na gostovanje Zoranića u Murteru u rujnu prošle godine.

Na Korizmenom koncertu Župni pjevački zbor Sveti Mihovil iz Murtera, predvođen dirigentom Vedrankom Šikićem-Balarom, predstavit će se pučkim murterskim korizmenim napjevima od Cvitnice do Uskrsa, kao i prigodnim programom.Začeci organiziranog crkvenog zborskog pjevanja u Murteru sežu u 1900., u vrijeme župnika don Nike Plančića.

Od tada, ovim su zborom su ravnali župnici, kapelani i pjevački amateri. Današnje ime zbor je dobio 1996. Izvodi četveroglasnu koncertnu glazbu, pučko pjevanje, obnaša mise i sve velike blagdane u župi, sudjeluje u glazbeno-scenskim prikazima te raznim kulturnim događanjima u mjestu i županiji.Zbor je sudjelovao u raznim glazbeno-scenskim prikazima, kao što je “Trudni dan”, Ive Šikića-Balare te “Diario” iz memoara Jakova Jurage Mehana kojega je izveo u Zagrebu u kazalištu Vidra.

Dramu “Mučenice Kristova oprosti mi” 1997. zbor je izveo i u Zadru u crkvi sv. Krševana. Na orguljama ih već duži niz godina prati prof. Sanja Arkus.Maestro Vedranko Šikić-Balara, rodio se 7. 2. 1959. u Šibeniku. Živi i radi u Murteru. Pjevač, samouk glazbenik-klavijature i gitara, dirigent zbora, voditelj klape “Kurnati” (više ne djeluje) te klape “Mela”, autor stihova i glazbe i za zbor i za klape, redatelj kazališnih komada - ukratko puno osoba u jednoj. Nesebično, tijekom dugog niza godina na puno načina je darivao i dariva svoje mjesto i ljude, u uzajamnoj simbiozi, jer se višestruki talent mogao ostvariti upravo radom i sudjelovanjem njegovih sumještana.Ulaz na koncert je slobodan.*

26. travanj 2024 12:17