StoryEditorOCM
ĐiradaZANIMLJIVA IZLOŽBA U PETAK

Ruski emigranti u kontekstu razvoja hrvatske znanosti i kulture

Piše Zadarski.hr
21. ožujka 2018. - 10:56
pozivnica DAZD

Državni arhiv Zadar, Znanstvena knjižnica i Udruga „Vernisaž“ organizatori su izložbe koja će se otvoriti u petak 23. ožujka 2018., u 12 sati u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar. Izložba je posvećena je povijesti naseljavanja ruskih emigranata na naše prostore i njihovu doprinosu u razvitku hrvatske znanosti i kulture. O toj temi govorit će mr. sc. Andrej Čebotarev, autor brojnih stručno-znanstvenih radova iz područja povijesti, arhivistike, kulture, teologije i filozofije.

Povijest naseljavanja ruskih emigranata na ove prostore započinje društvenim previranjima koja su zadesila Rusiju početkom 19. stoljeća , a naposljetku su rezultirala Oktobarskom revolucijom - državnim prevratom i korjenitim, revolucionarnim društvenim i političkim promjenama, koje su dovele do Građanskog rata. Rat, koji je trajao od 1918. do 1922. godine, odnio je mnogobrojne živote (više od 5 milijuna poginulih) te doveo do egzodusa oko 2 milijuna stanovnika nekadašnjega Ruskog Carstva. Izbjegli pred boljševicima i Crvenom armijom, ruski su emigranti potražili svoje utočište i novi dom u gotovo svim krajevima svijeta, a njih oko 40.000 prihvatila je tadašnja Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca.

Kako je na području Kraljevine SHS već bilo nekoliko tisuća ruskih ratnih zarobljenika, većina izbjeglica počela je pristizati 1919. godine, uglavnom preko luka Boke kotorske, Dubrovnika, Splita i Bakra. Raseljeni su po cijelom teritoriju tadašnje Kraljevine, pa tako i u Hrvatskoj, gdje su ostavili značajni trag u znanstvenom, kulturnom i općedruštvenom životu, na što će se detaljnije osvrnuti mr. sc. Čebotarev.

 

Otvorenje izložbe u petak, 23. ožujka 2018.

u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar,

Ante Kuzmanića 3, u 12 sati.

 

Izložba će biti otvorena do 6. travnja.

Ulaz je besplatan.

20. travanj 2024 02:06