StoryEditorOCM
ĐiradaVEČER SUVREMENOG PLESA

ZPA izvodi "NOĆI... koreofrenija" u zadarskom HNK

Piše ZPA
14. travnja 2018. - 13:26
ZPC_Noci..Koreofrenija_136

U Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar u ponedjeljak 16. travnja s početkom u 20 sati, Zadarski plesni ansambl izvodi predstavu suvremenog plesa NOĆI... koreofrenija.

Ovom predstavom premijerno izvedenom na 23. Zadarskom kazališnom ljetu, koreografkinja Sanja Petrovski obilježila je 40 godina umjetničkog djelovanja. Kao plesač, koreograf, pedagog, ostavila je neizbrisiv trag na zadarskoj plesnoj i kulturnoj sceni.

U predstavi se autorica fokusirala na principe izvođenja temeljene na elementima govora i pokreta, te na njihovom odnosu. Scenski elementi su razrađeni kroz improvizaciju i rad na asocijacijama, a predstava tematizira stvaralački proces i njegov razvoj kroz vrijeme i prostor. Analizirajući sam čin stvaranja, autorica povezuje tjelesnost i djelovanje na sceni kroz analizu dijagrama kreativnog procesa od nastanka ideje pa do realizacije. Prisutni kontrasti između različitih generacija sudionika, između dinamike i statičnosti, boja i nedostatka boja, rezultiraju nastajanjem mitskih slika koje pridaju novo značenje cjelini.

Nematerijalni i materijalni ostaci nakon izvođenja predstave se transformiraju, i upisani u tjelesnu memoriju za svakog sudionika imaju drugačije značenje. U ovom scenskom djelu svi izvođači su ujedno i koreografi koji su pomogli svojom imaginacijom obogatiti ovaj projekt i dovesti ga do kraja.

U radu na predstavi sudjelovao je tim suradnika, kolega i učenika koji su pratioci projekata Zadarskog plesnog ansambla i samog koreografa dugi niz godina. Osim članica Zadarskog plesnog ansambla, na sceni su i učenice Srednje škole suvremenog plesa Blagoje Bersa iz Zadra, kostimografkinja Marija Šarić Ban, te Silvana Čeko Jurišić, modna dizajnerica i psihoterapeut.

Pokrovitelji su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zadar, Zadarska županija i Kultura nova, a zahvala ide Glazbenoj školi Blagoje Bersa, Koncertnom uredu Zadar, Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar te Kazalištu lutaka Zadar.

 

OSOBNA KARTA PREDSTAVE

Koncept, režija, koreografija, izbor glazbe: Sanja Petrovski

Asistent koreografa: Matea Bilosnić

Glazba: Nenad Sinkauz, Grandbrothers, Kodo

Kostimografija: Marija Šarić Ban

Oblikovanje svjetla: Igor Petrovski

Grafičko oblikovanja: Igor Gluić

Fotografija, kamera, oblikovatelj tona: Tomislav Kraljević Šome

Sudjeluju: Patricija Gospić, Ruby Ivosić, Korina Oltran, Klara Zrilić, Maja Petani, Nataša Kustura, Dora Matija Antonina, Natali Perić, Marija Šarić Ban, Silvana Čeko Jurišić i Sanja Petrovski

25. travanj 2024 12:53