StoryEditorOCM
ĐiradaU SRIJEDU ZAPOČINJE JEDAN OD NAJVEĆIH ZADARSKIH STUDENTSKIH PROJEKATA

Ritam kulturizma i ove godine donosi za svakog po nešto, od koncerta, preko edukacije, do tradicionalnih igara!

Piše I.I.
23. travnja 2018. - 22:00
RITAM 1

Pod nazivom „Doživi kulturnu baštinu“, u srijedu započinje jedan od najvećih projekata studenata u Zadru – Ritam kulturizma. Studenti Odjela za turizam i komunikacijske znanosti i ove godine, 9. put zaredom organiziraju svoj sada već tradicionalni projekt koji iz godine u godine oduševljava sve posjetitelje.

- Ovogodišnji Ritam stavlja naglasak na kulturnu baštinu i njeno očuvanje, a kao i do sada, naš projekt u sebi sadrži humanitarnu notu - govori nam studentica Marta Duvnjak, koja je uz kolegicu Lauru Mičić, glavna organizatorica Ritma kulturizma, napominjući kako i ovaj projekt ima humanitarnu notu koja se održava pod istim motom kao i prošle godine – „Zrači dobrotu“

- Ritam službeno započinje Humanitarnim klapskim koncertom koji će se održati u srijedu s početkom u 19 sati u HNK Zadar, a cjelokupni prihod od prodaje ulaznica bit će doniran Onkološkom djelu Opće bolnice Zadra za potrebe kupnje aparata za zračenja onkoloških bolesnika, govori Marta, napominjući kako će i prihod od prodaje promotivnih materijala koji studenti već od subote uvelike prodaju na više lokacija u Zadru, ići za istu svrhu.

- Svi koji žele kupiti ulaznice za klapski koncert mogu to napraviti na blagajni HNK uoči početka koncerta ili na štandovima koji se nalaze na Narodnom trgu, Kalelargi, te na Starom i Novom kampusu - ističe Marta.
Svake godine, uz onaj zabavni dio, Ritam kulturizma ima i edukativni dio koji započinje u četvrtak u Multimedijalnoj dvorani na Novom kampusu.

Na temu modernih ideja i virtualizacije kulturne baštine govorit će Gorana Barišić-Bačelić, voditeljica šibenskih tvrđava te Boris Filipović Grčić iz Muzeja Sinj te putem videozapisa Jasminko Halilović iz Muzeja ratnog djetinjstva Sarajeva - kaže Marta, dodajući kako ni sportski dio projekta pod nazivom „Čovječe, igraj se kulturnom baštinom“ neće izostati.

Tradicionalnim sportskim aktivnostima, odnosno igrama koje podsjećaju na djetinjstvo poput graničara, preskakanja laštika, kartanja, boćanja i potezanja konopa obilježit će se sportski element projekta.

- Uz to, sve posjetitelje očekuje bogata tombola, te uvijek atraktivan dvoboj studenata i profesora, ovog puta u košarci koja je zaštitni znaka grada Zadra - govori Marta.

U petak se nastavlja edukativni dio, a na rasporedu je panel-rasprava s predstavnicima kulturnih i drugih institucija na temu „Pritisak turizma na kulturnu baštinu, komodifikacija, vulgarizacija i obezvrjeđivanje kulturne baštine te gubitak kulturnog identiteta urbanih područja s osvrtom na Grad Zadar“. U raspravi će sudjelovati Božena Krce Miočić, Igor Kulenović, Pavuša Vežić, Vinko Bakija, Mladen Masar, Vanja Čvrljak i Lovro Jurišić.

Petak večer ostavite rezerviranim jer studenti pripremaju kino na otvorenome. Završni dio Ritma kulturizma će parkiralište Novog kampusa pretvoriti u besplatno „Kino pod zvijezdama“, a prikazivat će se film „Smrt Staljina“.

- Svi studenti su se jako trudili te se nadam da će se program svima svidjeti, pozivamo sve građane da sudjeluju u našem programu, dobro se zabave, ali i na taj način nekome pomognu - poziva Marta Duvnjak.
 

19. travanj 2024 05:28