StoryEditorOCM
ĐiradaU NEDJELJU NA FORUMU

Obilježavanje međunarodnog dana plesa

Piše Zadarski.hr
27. travnja 2018. - 22:10
P1015625.JPG

U nedjelju, 29. travnja, na Poljani pape Ivana Pavla II te na Forumu s početkom u 11 sati, brojne zadarske plesne grupe izvesti će svoje kreacije povodom Međunarodnog dana plesa. Ljubitelji plesa, mladi i oni nešto stariji, tom prilikom uživat će u koreografijama koje će se izvesti na prirodnoj scenografiji Zadarskih trgova.

Međunarodni dan plesa ustanovio je UNESCO-ov Međunarodni odbor za ples Međunarodnog kazališnog instituta (International Theatre Institute) 1982. godine. Za taj dan odabrali su 29. travnja u čast i sjećanje na rođendan Jean-Gorgesa Noverrea, začetnika modernog baleta i jednog od najvećih plesnih reformatora. U Hrvatskoj, pa tako i u Zadru, taj se dan obilježava od 1999. godine, Međunarodnim danom plesa nastoji se istaknuti i podsjetiti na vrijednost i važnost plesa kao umjetničke forme kao i "probuditi" one koji još nisu svjesni vrijednosti plesa i njegovog potencijala.

Desetu godinu za redom, plesni centar TALA u suradnji s brojnim gradovima, organizira centralnu proslavu kroz zajedničku temu kojom se plesači povezuju i daju ujedinjenu poruku za ples. Ove godine će se snimiti kratki video koji sadrži desetak pokreta, a koji će u desetak gradova u Hrvatskoj izvesti različite plesne grupe, sa namjerom da se smontira kratki fim na nacionalnoj razini.

Toj akciji pridružit će se i Zadarski plesni ansambl koji u suradnji s radiom 057 radiom organizira okupljanje ljubitelja plesa na Forumu. Uz njih, nastupit će i Plesni odjel Glazbene škole Blagoje Bersa, Baletna udruga Pirueta, Športski plesni klub Studio 1, Zadarska plesna udruga Tornadele, Kazališna udruga Antis, Circo Art, Plesna udruga s otoka Paga Kissa i Klub ritmičke gimnastike Sirena.

 

HRVATSKA PORUKA Autorica: Tihana Škrinjarić

Plešem, dakle postojim.

Tijelo u prostoru i vremenu.

Otkrivam magiju pokreta, snagu ritma, zavodljivost zvuka.

Osjećam životnu energiju u beskrajnoj slobodi prostora.

Prepuštam se iskonskoj potrebi i živim ples.

Moja poruka za Dan plesa 2018. glasi:

kreni potrči skoči,

diši pleši leti!!!

 

Poruka za Međunarodni dan plesa 2018 - Europa Ohad Naharin, Izrael
Koreograf, umjetnički ravnatelj Plesne skupine Batsheva, tvorac jezika pokreta GAGA

Bit je plesa postojanje u sadašnjosti. Osluškivanje dometa osjeta i prepuštanje tom osluškivanju koje će pokrenuti sve osjećaje, forme i sadržaje. Da, nikada ne smijemo smetnuti s uma odakle smo došli. Kada me upitaju čime se bavi moj rad, uvijek prvo odgovaram da se bavi samim sobom. Bavi se susretom elemenata koji grade njegovu priču. Bavi se plesnom pričom o volumenu, nježnosti, uporabi eksplozivne moći. Istraživanjem pokreta, organizacije i strukture.

Smijanjem samom sebi, dinamikom, pretjerivanjem i potcjenjivanjem, spojem užitka i napora, te sublimacijom ludila, strasti i fantazije svakog plesača u jasnu formu. U svom najboljem izdanju ples može biti čudesan, čak i ako je daleko od savršenstva. Moramo se oduprijeti konzervativnom i konvencionalnom razmišljanju kakvo dolazi iz većine plesne edukacije i obuke, odbaciti stare ideje te prigrliti nove i bolje. I nikada ne zaboraviti svaki dan malo plesati... Nikada ne zaboraviti svaki dan malo plesati... I to nikada pred ogledalom.

(Prevela s engleskog: Ivana Ostojčić)

20. travanj 2024 12:25