StoryEditorOCM
ĐiradaIZLOŽBE, PROJEKCIJE FILMOVA, PREDAVANJA, NASTUPI

Nikako ne propustite festival "Boje i zvukovi drevnog puta svile"!

Piše Zadarski.hr
4. svibnja 2018. - 20:50
Derviši_DSC9537

U organizaciji Talijanskog instituta za kulturu s Narodnim muzejom Zadar, od 10. do 13. svibnja 2018. godine u Zadru, održat će se festival "Boje i zvukovi drevnog puta svile".  Drevni put svile bio je mreža trgovačkih putova čiji je tok ideja, kulture, glazbe i umjetnosti, prešao preko planina i pustinja Srednje Azije kako bi povezao Istočnu Aziju i Mediteran. Festival će predstaviti umjetnike čije nas priče i povijest povezuju s kulturnim mozaikom Puta svile, a posjetitelji će dobiti priliku putovati kontinentima, stoljećima i kulturama te vidjeti što je motiviralo Marka Pola da putuje, istražuje, spaja nas sa susjedima i približi nam svijet slobode kakav do tad nismo poznavali.

Program započinje otvaranjem izložbe "Put svile - spajanje naroda i teritorija", u četvrtak, 10. svibnja, u 12:30 sati u Atriju muzeja. Izložba će biti otvorena za posjetitelje do 10. lipnja 2018. godine.

Nakon otvorenja, slijedi glazbeni program španjolskog para Juana i Serene De la Sierre, koji će izvesti tradiocionalne sefardske pjesme.

Uz Latifa Bolata iz Turske i para De la Sierra iz Španjolske, bogati tradicijski glazbeni program kultura povezanih nekadašnjim putem svile, izvest će Giovanni Floreani i Marian Mentrup iz Italije, Rashmi Bhatt i Sageer Khan iz Indije te Loten Namling iz Kine (Tibeta). Uz glazbenike će zaplesati i poznati turski Derviši.

Festival je, nakon uspješnih zajedničkih projekata kao što su izložbe Visualizing Venice ili Talijanski pejzaži u Kneževoj palači, nastavak izvrsne suradnje Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu i Narodnog muzeja u Zadru.

Koncertni ured u Zadru je još jedna od institucija s kojom Talijanski institut za kulturu ima dugogodišnju uspješnu suradnju, zahvaljujući kojoj su, kroz različite zajedničke projekte, zadarskoj publici predstavljeni talijanski izvođači različitih glazbenih žanrova - od klasike, kao Duo Fracesca Dego - Francesca Leonardi, preko jazza s talijanskom svjetskom mladom snagom Enricom Zanissijem do suradnje talijanskih i hrvatskih glazbenih umjetnika poput koncerta Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem maestra Enrica Dinda, u listopadu 2017.

Detaljan program možete vidjeti na www.iiczagabria.esteri.it ili www.knezeva.hr.

08. svibanj 2024 21:46