StoryEditorOCM
ĐiradaXII. DANI IBEROROMANSKIH JEZIKA I KULTURA

Osim romanskih jezika, bit će zastupljen i baskijski jezik

Piše Zadarski.hr
6. svibnja 2018. - 21:54
Capture_iber.JPG

 

Sveučilište u Zadru ugostit će od 7. do 10. svibnja 2018. profesore, prevoditelje, pjesnike i glazbenike iz Španjolske, Njemačke, Poljske i Srbije na skupu posvećenom kulturnoj i jezičnoj raznolikosti Iberskoga poluotoka.

Odsjek za iberoromanske studije Sveučilišta u Zadru priređuje dvanaestu godinu zaredom Dane iberoromanskih jezika i kultura koji će se održati od 7. do 10. svibnja. Tih dana Odsjek će ugostiti profesore, prevoditelje, pjesnike, glazbenike i zaljubljenike u iberoromanske kulture i jezike. Dani će započeti u ponedjeljak, 7. svibnja okruglim stolom o književnom prevođenju u DHM-u i nastavit će se sve do četvrtka u vidu brojnih predavanja i kulturnih aktivnosti.

Danima iberoromanskih jezika i kultura studentima španjolskog jezika i književnosti te cijeloj akademskoj zajednici želimo pružiti mogućnost boljeg upoznavanja s jezičnom i kulturnom raznolikosti Pirenejskog poluotoka i Latinske Amerike. Kao i prethodnih godina, osim romanskih jezika, bit će zastupljen i baskijski jezik s kojeg će se prevoditi na radionici a kasnije će baskijski profesori održati nekoliko predavanja.

U sklopu XII. Dana na otoku Pašmanu održat će se peta po redu Radionica književnog prevođenja. Do sada su objavljene dvije zbirke (katalonske i galješke) poezije kao rezultat ovih književnih radionica, a ovaj put je u fokusu suvremena galješka, katalonska i baskijska poezija te će se prevoditi djela pjesnika Rikarda Arreguia, Xaviera Ferréa i Isaaca Xovína. Na radionici će sudjelovati dvije studentice galješkog i katalonskog jezika, Rebeka Vasilj i Sara Mašek, profesor Nikola Vuletić, lektor galješkog jezika Alejandro Martínez Vicente, katalonski lektor Artur Garcia Fuster, baskijski lektor Sveučilišta u Leipzigu Unai Lauzirika, te spomenuti pjesnici i prevoditelji Xavier Ferré i Isaac Xovín.

U utorak u 19 sati u dvorani 143 održat će se glazbeno-pjesnički recital galjeških glazbenika i pjesnika Isaaca Xovína i Lea Camposa. Dok će u srijedu u 21h katalonski pisac Damià Bardera čitati kratke priče zajedno s prijevodima studentica Odsjeka.

Među uzvanicima posebno se ističu uvaženi profesori nekoliko europskih sveučilišta: prof. Unai Lauzirika (Sveučilište u Leipzigu), Xavier Ferré (Sveučilište u Krakovu), Minerva Campos (Autonomno Sveučilište u Madridu), Đurđa Trajković (Institut za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu).

Aktivnosti koje će se odvijati u sklopu XII. Dana iberoromanskih jezika i kultura otvorene su cijeloj akademskoj zajednici i zainteresiranoj javnosti.

I ovogodišnje izdanje XII. Dana na Sveučilištu u Zadru omogućili su svojom financijskom i institucionalnom podrškom Odsjek za iberoromanske studije, Institut Ramon Llull, Vlada Galicije te baskijski Etxepare Institut.

20. travanj 2024 09:23