StoryEditorOCM
ĐiradaVIR SUDJELUJE U BRENDIRANJU ZADARSKE REGIJE KAO IDEALNE  REGIJE AKTIVNOG ODMORA

Virski dio Zadar Outdoor Festivala - 'MTB Cross Country Race'

Piše Kažimir Škrbić / Virski list
10. svibnja 2018. - 10:50
IMG_0002

Više od tisuću natjecatelja u brdskom biciklizmu, cestovnom trčanju, trailu, plivanju, jedrenju i vožnji kajakom sudjelovat će ovog vikenda na drugom izdanju „Zadar Outdoor“ festivala, a među onima koji sudjeluju u organizaciji festivala su Općina Vir i destinacijska kompanija „Vir turizam“ koji će ugostiti brdske bicikliste.

Utrka naziva „Zadar MTB Cross Country Race“ starta u subotu 12. svibnja u Petrčanima s početkom u 10:30 sati, a okončat će se oko podne s ciljem na virskoj rivi. Kao i uvijek u svim sličnim prigodama organizacije sportskih ili događaja rekreacije na Viru, nakon utrke slijedi okrjepa i dobra zabava.

„Mi smo se još pri izradi strateškog dokumenta turističkog razvoja otoka opredijelili za sport i rekreaciju kao osnovne aktivnosti pozicioniranja Vira kao izletničke destinacije, a cikloturizam smo prepoznali kada još nije bio tako turistički privlačan i popularan. Zato smo se rado odazvali ovom lijepom i za cijelu našu zadarsku regiju značajnom festivalu“, kazao je zamjenik načelnika Općine Vir Antonio Vučetić koji je na javno predstavljanje programa „Zadar Outdoor“ festivala došao u zadarski TIZ u društvu destinacijske event menadžerice Nine Peroš iz „Vir turizma“. Zamjenik Vučetić napomenuo je i kako danas teško možemo govoriti o događajima predsezone ili posezone, odnosno turističkoj sezonalnosti u kontekstu cjelogodišnjeg bavljenja turizmom, pa je i ovaj festival samo potvrda takvih usmjerenja.

„To je intencija našeg resornog ministarstva i samog ministra, a isto tako i naš zajednički napor kako bi objedinili sve turističke proizvode u jedinstvenu zadarsku regiju ili sjevernu Dalmaciju“, dodao je. Tu su priču osim u Općini Vir i „Vir turizmu“ prepoznali i podržali u Gradu Zadru, Turističkoj zajednici Grada Zadra i Zadarske županije, TZ-u Općine Preko, Općini Preko, Hrvatskoj gospodarskoj komori, Udruženju obrtnika Zadar, Jedriličarskom klubu „Uskok“ i brojnim drugim sponzorima i partnerima, a poseban doprinos ove je godine došao od zlatnog sponzora „Heineken 0.0“. Svima im je riječi zahvale uputila Iva Bencun iz „Zadar Outdoor“ festivala i predsjednica Zajednice pustolovnog turizma, koja je sažela duh ovogodišnjih outdoor aktivnosti na festivalu.

„Ideja je festivala kreiranje turističkog proizvoda s kojim želimo upotpuniti turističku ponudu i sezonu kroz sportske aktivnosti, potom poticanje svih ljudi za uključenje u aktivni način života, ali također i brendiranje zadarske regije kao idealne i poželjne regije za aktivan odmor“, kazala je Bencun predstavivši sve događaje na trodnevnom festivalu uz napomenu kako se još uvijek aktualne prijave za sudjelovanje na festivalu, i to na web stranici www.zadaroutdoor.com.

UTRKA BRDSKOG BICIKLIZMA U SUBOTU, PA ZABAVNI PROGRAM
Od petka do nedjelje „Zadar Outdoor“ festival predstavit će kroz sportske događaje cestovno trčanje, trail, brdski biciklizam, plivanje, jedrenje i vožnju kajakom. Festival počinje u petak 11. svibnja poslijepodnevnom utrkom „Utrči u zalazak“ od 5 i 10 kilometara uz jedinstvenu stazu od Pozdrava suncu do Borika. Jedan od sudionika ove utrke bit će, naglasila je Bencun, Ivica Kostelić sa svojom obitelji. U subotu 12. svibnja od 10:30 starta jedinstvena „Zadarska regata“ te „Olive Island Trail“ na otoku Ugljanu. Subota je i dan održavanja utrke „Zadar MTB Country Race“ od Petrčana do Vira, a što očekuje sudionike ove utrke brdskog biciklizma dočarala je Peroš iz „Vir turizma“.
„Naša destinacijska kompanija Vir Turizam svim sudionicima utrke osigurava besplatan obrok i vodu te organizira povratak do Zadra. Kao i uvijek, imat ćemo i zabavni program od 12 do 14 sati“, napomenula je Peroš. Dio subotnjih aktivnosti odvijat će se i u samom Zadru gdje će se u uvali Jazine održati utrka „Stand Up Paddle“. Kako je riječ o novoj i relativno nepoznatoj aktivnosti, za sve zainteresirane organizirati će se radionica kako bi prije utrke stekli osnovne vještine, a u večernjim satima na „Uskoku“ će se odvijati večernja zabava. U nedjelju 13. svibnja plivat će se maraton, održati atraktivna utrka kajaka i drugi dio jedriličarske regate kao jedinog dvodnevnog događaja. Festival još nudi brojne radionice, sajam lokalnih i regionalnih autohtonih proizvoda na Forumu te predstavljanje knjige Hrvoja Rupčića „Himalajski dnevnik“.
IPAK OPREZ – BICIKLISTI ĆE DIJELOM VOZITI I PO CESTI
Kako se najveći dio „Zadar MTB Cross Country Race“ od Petrčana do Vira odvija u zonama izvan asfaltiranih putova, odnosno u područjima pogodnim za zahtjevni brdski biciklizam, neće biti rampi za zaustavljanje vozila, ali organizatori „Zadar Outdoor“ festivala i destinacijska kompanija „Vir turizam“, kao suorganizator događaja, mole sve vozače za oprez, razumijevanje i strpljenje kada ih redari zaustave kako bi se propustili sudionici utrke. Utrka starta u 10:30 u Petrčanima; oko 12 sati biciklisti bi trebali biti na cilju na virskoj rivi.
19. travanj 2024 22:30