StoryEditorOCM
ĐiradaMEĐUNARODNI CENTAR ZA PODVODNU ARHEOLOGIJU:

"Potopljena baština Prvog svjetskog rata" - poticaj ronilačkom turizmu

Piše Zadarski.hr
14. svibnja 2018. - 14:59
rat

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru, u sklopu projekta NETWORLD (‘’Networking in preserving the First World War multicultural heritage in the Danube countries”) te u suradnji s Ustanovom INOVAcija, organizira međunarodnu konferenciju o kulturnom turizmu s naglaskom na Prvi svjetski rat.

Dio je to ukupnog programa obilježavanja Godine kulturne baštine i na taj ćemo se način priključiti europskoj proslavi sa zajedničkim ciljem podizanja svijesti o važnosti i značenju kulturne baštine. Konferencija pod nazivom „Potopljena baština Prvog svjetskog rata“ održat će se dana 12. lipnja (09:30-17:00), u prostoru crkve sv. Nikole u sklopu MCPA Zadar.

Datum konferencije je simbolično odabran povodom 100. obljetnice potonuća austro-ugarskog broda Szent István, koju ovim putem obilježavamo. Republika Hrvatska ima veliki potencijal za razvoj ronilačkog turizma te će konferencija ići u smjeru njegove popularizacije. Stručnjaci iz područja povijesti, kulturnog turizma i podvodne arheologije predstavit će povijesne pomorske događaje i flote Prvog svjetskog rata na Jadranu. Jednako tako naglasak će biti na samim lokacijama olupina brodova koje su turistički atraktivne i koje je potrebno dodatno valorizirati.

Tijekom konferencije, sudionici će između ostalog imati priliku poslušati predavanja/ vidjeti prezentacije o najvećem ratnom brodu potopljenom na Jadranu - bojnom brodu Szent István, o parobrodu Baron Gautsch koji predstavlja jednu od najatraktivnijih ronilačkih lokacija u Jadranu pa i u svijetu, olupini talijanskih bojnih brodova Regina Margherita i Cesare Rossarol itd.

Na konferenciju su pozvani predstavnici UNESCO-a, Sveučilišta u Zadru te Zadarske županije, a u ime ministrice kulture Republike Hrvatske manifestaciju će otvoriti državni tajnik g. Krešimir Partl. U okviru konferencije sudionici će moći razgledati Galeriju Međunarodnog centra za podvodnu baštinu te izložbu plakata ,,100 godina samoće pod morem’’ u crkvi sv. Nikole.


 

24. travanj 2024 19:31