StoryEditorOCM
ĐiradaPREDSTAVLJEN PROGRAM 24. ZADARSKOG KAZALIŠNOG LJETA

Vrhunac programa zasigurno će biti komedija Barufe, a publici će se s dvije premijerne izvedbe predstaviti i Zadrani

Piše I.I.
20. lipnja 2018. - 19:10
kulturno_ljeto4-200618.JPG

Svečanim otvorenjem i predstavom "Taksimetar" teatra Exit u Kazalištu lutaka 29. lipnja započet će 24. zadarsko kazališno ljeto koje i ove godine ima bogat program.

Vrhunac programa, prema riječima Renata Švorinića, ravnatelja HNK Zadar, zasigurno će biti komedija "Barufe", prvi zajednički kazališni projekt koji povezuje četiri profesionalna teatra obalnog prostora iz tri države, Gledališće Koper, Slovensko stalno gledališće Trst, INK Pula i SNG Nova Gorica.

Uz "Barufe", publici će se s dvije premijerne izvedbe predstaviti i Zadrani. Zadarski plesni ansambl u Lapidariju Narodnog muzeja 11. srpnja prvi put izvest će dramsko-plesnu predstavu "Pjesma protiv žena".

- Tijelima ćemo isplesati tekst na glagoljici koji je zapisan u Tkonskom zborniku iz 16. stoljeća. Time ćemo naznačiti situacije koje su vezane uz današnje poimanje prava žena. Kako se u 16. stoljeću pričalo o pravima žena, tako se nažalost, priča i danas. Povući ćemo jednu socijalnu paralelu i vidjeti slične situacije - kazala je Sanja Petrovski, dodajući kako će pozornica tijekom izvođenja predstave biti pomalo neuobičajna jer će biti rascjepkana u nekoliko segmenata.

Za drugu zadarsku premijeru zaslužan jeVinko Radovčić koji će na daske postaviti dramu "Snajper" prema tekstu Damira Karakaša. Glavni protagonisti drame žele otići iz države i naći bolje mjesto pod suncem. Da bi otišli iz ove zemlje, treba počiniti ubojstvo predsjedničkog kandidata.

- Već par godina pričam kako ću postaviti ovaj tekst, a ove je i sljedeće sezone na kazališnim daskama zastupljen više no ikad. U predstavi će sudjelovati mladi glumci i studenti glumačke akademije, te članovi udruge Drama plus - rekao je redatelj predstave Vinko Radovčić, napominjući kako "Snajper" nije isključivo rezerviran za mlade, već očekuje da privuče i stariju publiku.

U sklopu kazališnog ljeta od 25. do 27. srpnja održat će se i Zadar Jazz & Blues festival koji ove godine u Zadar dovodi Trilok Gurtu band,Gabi Novak i Matiju Dedića te svjetsku zvijezdu Dobet Gnahore.

Na ovogodišnjem Zadarskom kazališnom ljetu gostovat će i glumačka družina Histrion s komedijom "Tajkuni", Kazalište Knap s komedijom "Kako ubiti suprugu ili supruga bez suvišnih zašto" te Teatar Gavran s komedijom "Sve o ženama" i mnogi drugi.

27. travanj 2024 07:12