StoryEditorOCM
ĐiradaU SUBOTU U NOVIGRADU

Fešta novigradske dagnje

Piše Zadarski.hr
27. lipnja 2018. - 14:27
Dagnja 2018

Ovogodiišnji stručni skup „Novigradska dagnja u korak s vremenom“ održat će se u subotu 30. lipnja,  s početkom u 20 sati u crkvi Sv. Kate u Novigradu.

Stručni skup ravnopravno suorganiziraju Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA), Lokalna akcijska grupa u ribarstvu „Tri mora“, Općina Novigrad i Udruga uzgajivača školjaka „Novigradska dagnja“. Održavanje skupa sufinancirano je sredstvima Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, sredstvima Općine Novigrad i sredstvima AGRRA-e.

Središnja tema bit će glavne sastavnice specifikacije poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda za Novigradsku dagnju. Naime, Udruga „Novigradska dagnja“, kao skupina proizvođača odnosno podnositelj zahtjeva za Zaštićenom oznakom izvornosti (ZOI) poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda doslovno broji sate do slanja zahtjeva za Nacionalnom Zaštićenom oznakom izvornosti (u prilogu nacionalni postupak zaštite naziva ZOI, ZOZP i ZTS).

Kratki rezime dosadašnjih aktivnosti bi bio slijedeći : srpanj 2015. – Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA) zajedno sa partnerima organizira stručni skup „Novigradska dagnja – simbol kvalitete“; kao posljedica skupa u listopadu 2015. na inicijativu Agencije osniva se Udruga uzgajivača Školjaka „Novigradska dagnja“; travanj 2016. Udruga dobiva potvrdu svog pravnog statusa pri Uredu državne uprave; rujan 2016. Udruga potpisuje Ugovor o sufinanciranju izrade specifikacije za Novigradsku dagnju sa Ministarstvom poljoprivrede u vrijednosti od 74.820,00 kn; srpanj 2017.

Udruga potpisuje Ugovor o sufinanciranju ostatka vrijednosti izrade specifikacije (cijena izrade specifikacije je 98.200,00 kn) sa Zadarskom županijom u vrijednosti od 23.800,00 kn; lipanj 2018. – specifikacija proizvoda zajedno sa svim prilozima potpuno završena i spremna za slanje. Bitno je još naglasiti da je izrađivač specifikacije za Novigradsku dagnju Sveučilište u Zadru (Ugovor o izradi specifikacije potpisan u srpnju 2017.), a Zavod za javno zdravstvo Zadar je provodio laboratorijska ispitivanja u sklopu izrade specifikacije.

Ova specifikacija znanstveno je dokazala da je novigradska dagnja posebna i drugačija, jednom riječju premium proizvod vrijedan zaštite.

Kao i dosada, vezano uz datum održavanja stručnog skupa, Općina Novigrad i Turistička zajednica Općine Novigrad organiziraju gastro-turistički događaj koji ove godine nosi naziv „FEŠTA NOVIGRADSKE DAGNJE“ .

Događaj se organizira uz financijsku potporu Turističke zajednice Zadarske županije, a organizacijskom potporom su također pridonijeli Udruga „Novigradska dagnja“, AGRRA i LAGUR „Tri mora“.

I ove godine, 500 kilograma daganja će biti pripremljeno i podijeljeno na Novigradskoj rivi počevši od 22 sata. Posjetitelje očekuje potpuni gastro ugođaj uz svu punoću ukusa koji pruža Novigradska dagnja. Dagnje de biti pripremljene na nekoliko načina prema tradicionalnoj domaćoj recepturi, a događaj de biti popraćen prigodnim glazbenim programom ispred cafe bara „Noškić“ i pozvani su svi ljudi dobre volje!

25. travanj 2024 11:12