StoryEditorOCM
ĐiradaPRVI MEDITERANSKI LUTKARSKI FESTIVAL "MEDITERANEO"

U Zadar stižu lutkari iz Slovenije, Španjolske, Izraela i Francuske

Piše Ana Franić
30. lipnja 2018. - 13:45
kastanka055.JPG

"Negdje drugdje", "Rukom", "Žena koja previše diše!", "Meridijan" i "Kaštanka" lutkarske su predstave koje će Zadrani i njihovi gosti imati priliku pogledati na 1. mediteranskom lutkarskom festivalu "Mediteraneo", u organizaciji Kazališta lutaka Zadar. Od nedjelje do srijede (od 1. do 4. srpnja) Zadar postaje lutkarski centar, koji će ugostiti lutkare iz Slovenije, Španjolske, Izraela i Francuske.

– Lutkarsko kazalište u Zadru djeluje već 66 godina, tijekom kojih je bio domaćin mnogim festivalima. Shvatili smo da gradu nedostaje i treba pravi zadarski lutkarski festival. U mediteranskom bazenu nalaze se vrhunske lutkarske zemlje, poput Slovenije, Grčke, Turske, Maroka, Izraela, Tunisa, Španjolske, Italije i Francuske, koji predstavljaju sukus lutkarske priče pa smo tako došli na ideju organizacije "Mediteranea" – govori Iris Pavić Tumpa, ravnateljica Kazališta lutaka Zadar, dodajući kako će festival biti raspršen po cijelom Poluotoku kako bi posjetitelji mogli doživjeti grad i sve njegove čari.

Uspješna 'Kaštanka'

– Želja nam je domicilnom stanovništvu ponuditi dodatan kulturni događaj, a turistima pružiti priliku da iskuse nešto drukčije. Ponosni smo na našu "Kaštanku", koja se izvodi u sklopu Zadarskog kazališnog ljeta, u režiji Vjere Vidov i koprodukciji Kazališta Virovitica i KL-a Zadar, a do sada je osvojila niz nagrada. "Kaštanka" je naša uspješnica, a potvrda tome je i skorašnji odlazak na svjetski kongres Assitej u Pekingu krajem kolovoza, gdje je u konkurenciji 1500 prijavljenih odabrana među deset međunarodnih predstava – objašnjava ravnateljica Pavić Tumpa.

"Negdje drugdje" predstava je o maloj djevojčici koja se nađe u središtu rata, a njezin jedini san je odlazak na selo gdje bi mogla bolje živjeti, daleko od ratnih užasa, u izvedbi "Lutkovnog gledališča Ljubljana". Iz Španjolske stiže "El Patio Teatro", koji će nastupiti s predstavom "Rukom". Riječ je o ljubavnoj priči ispričanoj glinom o malenim likovima koji žele pobjeći iz izloga prodavaonice i od njezinih stanovnika. "Svironi Theatre Company" iz Izraela stiže nam s predstavom "Žena koja previše diše!", a riječ je o erotičnoj i zabavnoj predstavi o hrani, seksu i ženi koja jede (i voli) kako bi ispunila unutrašnju prazninu.

– Na repertoaru je i "Meridijan", specifična predstava "Théâtra de la Massue" iz Francuske. Posebnost je što se "Meridijan" izvodi samo za 12 ljudi i zbog toga će se održati kroz tri ciklusa. Prvo je na rasporedu druženje, nakon kojeg hostesa vodi jednog po jednog gosta u crkvu sv. Dominika, gdje se za njega izvodi predstava. Uz kupljenu festivalsku ulaznicu za "Mediteraneo" posjetitelji imaju besplatan ulaz na izložbu "Enter Into My Life – Andy Warhol" u Kneževoj palači – kaže ravnateljica Pavić Tumpa.

24. travanj 2024 13:30