StoryEditorOCM
ĐiradaKALJSKA TUNUARA PO 50. JUBILARNI PUT

Bogati trodnevni program u čast okruglog rođendana

Piše Zadarski.hr
23. srpnja 2018. - 20:35
TUNUARA-2108

Ovogodišnje 50. Kualjske ribarske noći - Tunuara - održavaju se 26.,27. i 28. srpnja, a biti će upriličene programom koji kroz niz događanja nastoji privući u autentično ribarsko mjesto.

Događaj promovira ribarstvo i ribu kao zdravu hranu, biti će bogata gastro ponuda raznih ribljih receptura, oživljavaju se tradicijske vrijednosti i prisjeća se na prve Ribarske kroz izložbu fotografija Ante Brkana - Kaljski motivi.

Popodnevni program u petak biti će obogaćen ribarskim maratonom: veslačko natjecanje, prenošenje kašeta, potezanje konopa, natjecanje u kuhanju brudeta....

Atrakcija manifestacije je trosatni defile ribarskih brodova Zadarskim kanalom (subota 28.7.) u 13,00h koji simbolički sugerira o gospodarskoj i tradicijskoj važnosti ribarstva za Kali. Na defileu će sudjelovati desetak ribarica prepunih gostiju.

POSEBAN GOST Tunuare umjetnik Davor Sanvičenti

Pokušaj da se na neobičan način spoji umjetnost i ribarstvo putem vizualne intervencije u prostoru. Umjetnik će izvesti instalaciju Second Moon ili Pun mjesec. (više u prilogu).

16. znanstveno-stručni skup o ribarstvu 

Bitan segment programa je 16. znanstveno-stručni skup o ribarstvu (petak 27.7. s početkom u 10:00h) koji i ove godine organiziramo u suradnji s ministarstvom poljoprivrede, Poljoprivredno-šumarskom savjetodavnom službom Zadar, Institutom za oceanografiju i ribarstvo u Splitu i grupacijom za ribolov HGK.

Najavljen je i dolazak ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, pomoćnika ministra mr.sc. Ante Mišura i suradnika iz uprave ribarstva, predstavnici vodećih tvrtki iz ribarstva i marikulture, te ostali dionici iz ribarskog resora.  

U NOĆI NAJDUŽE POMRČINE MJESECA, U KALIMA ĆE IPAK SVIJETLITI PUN MJESEC!

50. godišnjica „Kualjskih ribarskih noći – Tunuare“ bit će značajna i po jednoj dosad neviđenoj astronomskoj pojavi, naime, iako se u petak, 27.7. predviđa najduža pomrčina mjeseca u ovom stoljeću, u Kalima će – ipak – svijetliti pun mjesec

Ne, mjesto Kali ne sudjeluje u filmu znanstvene fantastike, već obilježava svoju posebnost i raspoznatljivost diljem Jadrana, svoj posebni način života – prema mjesecu i mjesečevim mijenama.

Ovaj specijalni način života proslavit ćemo postavljanjem vizualne intervencije u prostor pod nazivom Second Moon ili Drugi mjesec hrvatskog umjetnika Davora Sanvinčentija, koja je prvi put napravljena kao dio proširenog doživljaja za lokalnu zajednicu Malog Lošinja. Svjetlosna instalacija prikazuje 18 različitih mjesečevih mijena, uhvaćenih teleskopom, koje se čitavu noć pretapaju jedna u drugu.

„Drugi Mjesec“ svijetlit će nad selom u petak, 27.7. od 21.30h, a bit će ga moguće vidjeti iz luke Mul, šetališta Brgačelj, pa čak i iz Zadra, a budući da će Mjesec biti postavljen na restoran kraj crkve sv. Lovre, ogromnu instalaciju bit će moguće promotriti i izbliza.

KALI - ŽIVOT U ZNAKU MJESECA

Kali su možda jedino mjesto u Hrvatskoj koji svoj bioritam, te bioritam svojih mještana, ravna po položaju mjeseca. Kali živi od užbie do užbie, a miruje od škura do škura. Za vrijeme mlađaka, samo se stranci išćuđavaju praznim ulicama i polupraznim kafićima u Kalima, dok lokalni ljudi odmahuju rukom i kažu „A škur je“, što znači mrak je. Mrak na nebu, mrak u selu. A kad nebom ponovno počne svijetliti mjesec, tada more vraća otprilike 80% ukupnog kaljskog muškog stanovništva nazad na siku, ulice ponovno ožive, pun mjesec vraća živo(s)t koja traje 10-ak dana. Ciklus se, međutim, nastavlja, svakim danom mjesec se sve više sakriva, dok na kraju potpuno ne nestane, a s njim i naši ribari, natrag na more.

Zato se ne čudimo što Kaljani pomno biraju i godinu dana unaprijed računaju kada će biti njihove ljetne fešte, sportski turniri, maskenbali, koncerti, kazališne predstave. Datumi „Tunuare“ znali su se već u rujnu jer nema puno filozofije – morali smo birati između dva moguća ljetna datuma, a sve prema čemu drugom nego – mjesecu!

Multimedijski umjetnik Davor Sanvinčenti (1979.) školovao se na Institutu za dizajn u Milanu, a multimediju je studirao na Umjetničkoj akademiji Brera u Milanu. Bavi se ispitivanjem estetskih i kvalitativnih mogućnosti različitih medija u funkciji direktne komunikacije s posjetiteljem/promatračem, postavljajući ga u poziciju propitivanja, otkrivanja i širenja vlastitih kognitivnih i emotivnih mapa.

PROGRAM KUALJSKIH RIBARSKIH NOĆI  2018.

Četvrtak 26.07.2018.

20:00 Otvorenje izložbe fotografija Ante Brkana ˝Kaljski motivi˝ u suradnji s Narodnim muzejom

Predavanje o povijesti tunolova; predavači dr.sc.Krstina Mišlov Jelavić i Edo Končurat, prof.

Petak 27. 07. 2018.

10:00 16. znanstveno-stručni skup o ribarstvu

17:00 ˝Jedi što vrijedi˝: gastro ponuda ribljih specijaliteta

17.00 Veslačko natjecanje s kaićimin od Batalaže do Mula
18:00 Ribarske igre

19:00 Natjecanje u spremanju brudeta

21:30-05.00 Vizualna intervencija u prostoru ˝Second Moon˝; umjetnika Davora Sanvinčentija

22:00 Koncert klape Kampanel i grupa Hot STAFF

Subota 28.07.2018.

13:00 Defile ribarskih brodova Zadarskim kanalom

17:00 Jedi što vrijedi: gastro ponuda ribljih specijaliteta

20:00 Nastup mažoretkinja

22:00 Koncert Guliana i grupe Diktatori

 

16. ZNANSTVENO-STRUČNI SKUP O RIBARSTVU - KALI

27.07.2018. u 10.00 h u Općinskom domu, Trg Marnjiva 23

1. UVODNA RIJEČ DOMAĆINA - načelnik Općine Kali – g.MARKO KOLEGA

2. OBRAĆANJE SKUPU – pomoćnik ministra – mr.sc. ANTE MIŠURA

3. OBRAĆANJE SKUPU – župan Zadarske županije – g. BOŽIDAR LONGIN

4. OTVARANJE SKUPA I POZDRAVNA RIJEČ–ministar poljoprivrede– g. Tomislav Tolušić

MODERATOR SKUPA: dr.sc. Krstina Mišlov Jelavić

PROGRAM SKUPA

1.˝Operativni program za pomorstvo i ribarstvo 2014.-2020.˝
mr.sc. Irena Jahutka, načelnica sektora za provođenje mjera strukturne politike i uređenje tržišta u ribarstvu, Ministarstvo poljoprivrede, Uprava ribarstva

2. ˝Plan upravljanja sitnom plavom ribom na Jadranu-trenutačno stanje˝

Doc. dr. sc  Lav Bavčević, Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba

3. ˝Prostorno vremenska distribucija ranih razvojnih stadija inćuna na području istočnog Jadrana˝

dr.sc. Barbara Zorica, Institut za oceanografiju i ribarstvo, Split

4. ˝Mrijest plavoperajne tune u uzgojnom kavezu˝

Vice Katačić, dip.ing. morskog ribarstva, Kali Tuna d.o.o., Kali

5. ˝Razvoj hrana za hamu˝

Renata Barić, dip.ing.agronomije, Cromaris d.d., Zadar

6. ˝Uloga i značaj ribarske luke Vela Lamjana˝

Robert Škifić, dipl.ing., Lučka uprava Zadar

 

 

24. travanj 2024 17:07