StoryEditorOCM
ĐiradaSTREAM ZADARSKOG PLESNOG ANSAMBLA

Radionica Klein tehnike Hanne Hegenscheidt iz Berlina

Piše Zadarski.hr
10. kolovoza 2018. - 16:30
Stream 2

U dvorani Zadarskog plesnog ansambla od 6. do 11. kolovoza održava se radionica Klein[TM] tehnike koju vodi Hanna Hegenscheidt iz Berlina u sklopu edukativne platforme STREAM Zadar. Ovo je već sedma godina za redom da se ova somatska tehnika podučava tijekom ljetnjh mjeseci u Zadu, a interes zainteresiranih polaznika nije jenjao već je sve veći.

Kao sudionici radionice sudjeluju plesači, plesni pedagozi, kinezioterapeuti, glumci, slikari, mladi i oni stariji polaznici, stranci i domaći, profesionalci, a također i studenti i učenici plesa. Klein tehnika(TM) je edukacija pokreta koja može biti temelj za mnoge stilove kretanja, od improvizacije do sporta, ali i za opće zdravlje tijela u svakodnevnim pokretima.

Susan Klein počela ju je razvijati u New Yorku 1972. godine i otada ima veliki utjecaj na suvremeni ples u New Yorku i diljem Europe. Tijekom radionice naglašava se ideja kretanja iz najdubljeg strukturnog i energetskog tkiva, odnosno kosti. Ispreplitanjem teorije i prakse radi se na mišićima koji pružaju dubinsku potporu držanju: velikom slabinskom mišiću, tetivama, mišićima dna zdjelice i vanjskim rotatorima.

Velika pozornost usmjerena je na tjelesno razumijevanje načina na koji ti mišići poravnavaju i povezuju kosti, čime se postiže snaga i učinkovitost pokreta. Unutar 27 godina postojanja Zadarskog plesnog ansambla, naglasak se stavlja na suradnju umjetnika iz različitih područja djelovanja, na zajedničko istraživanje, ali i na kulturni turizam u kojem se potražnja širi upravo na novost i edukaciju koju Zadarski plesni ansambl, u suradnji s umjetničkom organizacijom 21:21 iz Zagreba, manifestira upravo kroz ciklus edukativno izvedbenih radionica STREAM Zadar.

Svake godine, organizacijski tim ansambla ulaže u drugačiji pristup konceptu programa, odnosno u nove informacije koje pružaju publici, a kojima se teži konstantnom decentraliziranju plesne umjetnosti u Hrvatskoj. Gostujući profesionalni plesni i izvedbeni umjetnici, pedagozi, mjenjaju se iz godine u godinu te se samim time široj zajednici, kako domaćoj, tako i stranoj, omogućava uvid u višeslojnost plesne umjetnosti. Druga po redu radionica je također namijenjena široj publici i nije usko vezana uz ples.

Domaće snage ove godine predstavit će Nenad Vertovšek, poznati učitelj ''Tai Chija'' koji radi i djeluje u Zadru kao novinar, profesor i trener već dugi niz godina. Radionica traje od 1. do 15. kolovoza.

26. travanj 2024 03:22