StoryEditorOCM
ĐiradaPROSLAVA VELIKE GOSPE U ZADARSKOJ NADBISKUPIJI

Donosimo raspored misa po župama

Piše Ines Grbić
13. kolovoza 2018. - 14:14
pop

1. Svetkovina Velike Gospe u srijedu 15. kolovoza svečano se slavi u zadarskom svetištu Gospe Maslinske u župi Uznesenja BDM na Belafuži u Zadru. Posebnost ovogodišnje proslave je i veliki trostruki jubilej kojega ta Marijina župa svečano proslavlja. Naime, ove se godine slavi 50 godina postojanja te gradske župe koju je 1968. g. utemeljio
zadarski nadbiskup Marijan Oblak. Slavi se i 900 godina od prvog pisanog spomena crkve Gospe maslinske. Prvi put ta se crkva pod nazivom crkva Gospe pod hrastovima spominje 1118. g., a od 16. st. nosi naziv crkva Gospe maslinske. Ujedno je spomen 20 godina od posvete nove župne crkve Uznesenja BDM koju je, novoizgrađenu zbog širenja župe i povećanog broja stanovnika, a nalazi se pokraj stare župne crkve Gospe maslinske, 1998. g. posvetio zadarski nadbiskup Ivan Prenđa. Na svetkovinu velike Gospe 15. kolovoza, središnje koncelebrirano slavlje u 19 sati ispred vanjskog oltara na Belafuži i procesiju nakon mise predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Nakon mise nadbiskup Puljić predvodi i svečanu procesiju sa zavjetnom slikom Gospe maslinske ulicama toga gradskog predjela. Procesija se prvi put održala 2016. godine inicijativom belafuškog župnika mr. don Darija Tičića, tada nakon 68 godina, jer je njeno održavanje 1948. godine bila zabranila komunistička vlast. Štovanje Majci Božjoj puk izražava pred slikom Gospe s Djetetom iz 1350. g., rad tempere na drvu, poznatog mletačkog slikara Paola
Veneziana
.

Na Veliku Gospu 15. kolovoza, u 18,15 sati u svetištu počinje molitva krunice. Toga dana mise u župnoj crkvi Uznesenja BDM na Belafuži su i u 6, 7, 8 i u 9 sati. Misno slavlje u 10,30 sati predvodi dr. don Denis Barić, tajnik Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije i obredničar prvostolne zagrebačke crkve. Inače, proslava koja se odnosi baš na obljetnicu utemeljenja župe održat će se 1. prosinca ove godine, jer je 1. prosinca 1968. g. prvi put služena misa u novoutemeljenoj župi u crkvi Gospe maslinske.

2. Tradicionalno je svečano i u župi Uznesenja BDM u Škabrnji, gdje u srijedu 15. kolovoza svečano misno slavlje u župnoj crkvi u 11 sati, potom i procesiju kroz mjesto s Gospinim kipom, predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Stari Gospin kip kojega je puk častio srbijanski agresor u Domovinskom ratu obeščastio je na način da je s kipa odrubio glave Marije i Djeteta Isusa, a 1992. g. srušio je i škabrnjsku crkvu Marijina uznesenja. Novoizgrađena župna crkva posvećena je 2004. godine.

3. U svetištu Velike Gospe na Velikom Rujnu, na velebitskoj uzvisini od tisuću metara nadmorske visine u župi sv. Jurja u Starigradu - Paklenici, na Veliku Gospu u srijedu 15. kolovoza svečano misno slavlje ispred crkve Velike Gospe na Rujnu s početkom u 11 sati, potom i procesiju ravnicom ispred crkve sa zavjetnom Gospinom slikom, predvodi mons. Tomislav Čubelić, župnik katedrale sv. Duje iz Splita. Uoči svetkovine, u utorak 14. kolovoza,
misno slavlje u 20 sati na Velikom Rujnu predvodi don Marinko Jelečević, župnik Starigrada – Paklenice. U toj crkvi tradicionalno se okuplja puk iz podvelebitskog kraja i Hrvatske koji tu ljetuje te brojni planinari. To je svetište kardinal Franjo Kuharić proglasio zavjetnim svetištem hrvatskih planinara.

 

Svetkovina Velike Gospe u srijedu 15. kolovoza svečano se slavi u župi Uznesenja BDM u Pagu odnosno u drevnom paškom svetištu Gospe od Staroga Grada iz 14. st.

Na Marijinu svetkovinu 15. kolovoza, svečano koncelebrirano misno slavlje u paškoj župnoj crkvi Uznesenja Marijina u Pagu u 19  sati predvodi mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij u RH. Slavlje započinje procesijom s čudotvornim Gospinim kipom u svetištu Gospe od Staroga Grada u 18 sati, do zborne crkve Uznesenja Marijina u Pagu.

Na svetkovinu Velike Gospe, svečanu misu u paškoj župnoj crkvi u 10,30 sati predvodi don Gašpar Dodić, paški župnik i dekan. U 9 sati je svečana misa i u crkvi Navještenja Marijina kod paških benediktinki.

Na Veliku Gospu, 15. kolovoza, u svetištu Majke Božje od Staroga Grada od 5 do 9 sati je prigoda za ispovijed. U 6 sati misu u tom svetištu predvodi don Gašpar Dodić, paški župnik i dekan, a misno slavlje u 8 sati predvodi svećenik iz dekanata.

Uoči svetkovine Vele Stomorine, kako Pažani nazivaju proslavu Marijina uznesenja, u svetištu Majke Božje od Staroga Grada u utorak, 14. Kolovoza od 19 do 22 sata je prigoda za ispovijed. U 19,30 sati započinje molitva krunice. U 20 sati misno slavlje u toj crkvi predvodi don Saša Ilijić, župnik Luna. Od 22,30 do 4,30 sata održava se cjelonoćno bdjenje u svetištu Majke Božje od Staroga Grada.

27. travanj 2024 05:48