StoryEditorOCM
ĐiradaPLES I DRUŽENJE U BOTANIČARU

Jučer na Monoplayu nastupio doajen europske plesne scene Xavier Le Roy, večeras novi plesni spektakl!

Piše Zadarski.hr
22. kolovoza 2018. - 13:55
mono 2. dan a

Sinoć je pred brojnom publikom na festivalu suvremenog plesa Monoplay nastupio doajen europske plesne scene Xavier Le Roy. Njegova antologijska predstava „Self unfinished“ je izazvala ovacije publike, a razgovor u dnevnom boravku festivala s moderatoricom Ivom Nerinom Sibilom, s velikim zanimanjem pratili su brojni slušatelji. Pitanja zainteresirane publike bila su brojna, a odgovori duhoviti i promišljeni. Predstava koja već 20 godina puni kazališta diljem svijeta u izvedbi ovog plesnog umjetnika i doktora molekularne biologije, prikazuje slike tijela koje se transformiraju tvoreći jednostavne, no inteligentne oblike ostavljajući publici da svojoj mašti dade slobodu u percipiranju viđenoga. 

Istu večer u 20 sati nastupila je Mia Štark, polaznica Studija plesa pri ADU u Zagrebu sa performansom slikanja ugljenom na papiru pomoću tijela i pokreta.

Večeras u 19 sati plesna povijesničarka, kritičarka i publicistica Maja Đurinović, često viđena gošća u Zadru, održat će predavanje s videoprojekcijom na temu 60-ih godina u Hrvatskoj, dabome vezano uz plesnu tematiku. Zatim će studenti plesne akademije iz Zagreba izvesti pet solo uradaka po interijerima Kazališta lutaka. To su Dora Brkić, Viktorija Bubalo, Ivana Bojanić, Tessa Ljubić i Arijana Prpić.

Gošća iz Slovenije, poljakinja podrijetlom, Magdalena Reiter, u velikoj dvorani kazališta s početkom u 21 sat, predstavit će svoju predstavu „Close up“ koju je u Hrvatskoj pokazala na prošlogodišnjem tjednu suvremenog plesa u Zagrebu. Solo izvedba „Close ups“ bavi se materijalnosti tijela, što ne proizlazi iz psiholoških pobuda, već iz fizičkih načela i preksi. Izvođačica/koreografkinja tretira tijelo kao objekt pun čestica informacija i referenci. Nakon programa slijedi druženje u ugodnoj oazi Botaničara uz glazbu za koju će se pobrinuti DJ Dabi.

19. travanj 2024 18:35