StoryEditorOCM
RegionalKRAJ BABLJEG LJETA?

Meteorolozi za vikend najavljuju dolazak ogromne hladne fronte s kišom, grmljavinom i olujnim vjetrom, oglasio se i Vakula

Piše Jutarnji.hr
20. rujna 2018. - 15:27
kisa_zadar1-140818

Meteorolozi Državnog hidrometeorološkog zavoda najavljuju veliku promjenu vremena za vikend pred nama, koja bi mogla označiti kraj babljeg ljeta, piše Jutarnji list.

Prema najnovijoj prognozi, u četvrtak nas još očekuje pretežno sunčano, vrlo toplo, a ponegdje i vruće. Ujutro na kopnu mjestimice magla i sumaglica, ponajprije u kotlinama Like i uz rijeke, a poslijepodne je uglavnom u unutrašnjosti Dalmacije moguć poneki pljusak s grmljavinom.

Vjetar na kopnu slab. Na Jadranu će ujutro puhati slaba do umjerena bura, a danju sjeverozapadnjak i zapadnjak, uz obalu ponegdje i jugozapadnjak.

Najniža jutarnja temperatura zraka u unutrašnjosti od 10 do 15, na Jadranu između 18 i 23, a najviša dnevna od 25 do 30 °C, u Dalmaciji ponegdje i malo viša.

U petak većinom sunčano te i dalje iznadprosječno toplo, a onda u subotu stiže jače naoblačenje s mjestimičnom kišom, pljuskovima i grmljavinom koji će prijepodne zahvatiti zapadne predjele, a do kraja dana proširit će se i na ostatak zemlje. Temperatura zraka u padu, ponegdje i za desetak stupnjeva, uz umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a poslijepodne na Jadranu jaku, mjestimice i olujnu buru. U nedjelju će mjestimične kiše biti uglavnom ujutro na krajnjem jugu te će u većem dijelu zemlje biti barem djelomice sunčano. Početkom sljedećeg tjedna izvjestan je daljnji pad temperatura zraka.

O predstojećoj velikoj promjeni vremena u srijedu se u HRT-ovom Meteo kutku oglasio i glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

- Ako je prošlih dana i bilo nekih prijepora, sada ih više nema - u ovome tjednu završit će razdoblje stabilnog, suhog i iznadprosječno toplog vremena, ponegdje čak i vrućeg. Uostalom, u nedjelju i kalendarski/astronomski počinje jesen, piše Vakula.

- I dok su pozorniji pratitelji mnogobrojnih prognostičkih modelaatmosfere prošlih dana tijekom analize prognoza još i mogli pjevušiti one poznate stihove: "Kamo dalje rođače..." i "Kojim putem krenuti, može li tko reći..." - danas se gotovo sa sigurnošću može najaviti znatnija promjena vremena. Najnoviji izračuni različitih atmosferskih modela prilično su jedinstveni u diljem Hrvatske padu temperature, ponegdje i kiše, te osjetnijem vjetru, navodi Vakula.

- Naravno, i dalje nije sasvim pouzdano gdje će točno, kada i za koliko osvježiti tijekom vikenda, i koliko će se gdje izmjeriti litara kiše po četvornome metru - ponegdje vjerojatno i nimalo, ali promjena vremena je neprijeporna. Iznadprosječno suho i toplo razdoblje, kao rijetko kada u ovom dijelu godine, završit će sa završetkom kalendarskog/astronomskog ljeta, u većini Hrvatske i poneki sat prije. Pritom će se malo smanjiti dosadašnje veliko odstupanje od prosječne temperature zraka, ali u mnogim mjestima vjerojatno nedovoljno da ovogodišnje razdoblje od 1. travnja do 30. rujna ne postane najtoplije u povijesti mjerenja. Čak i toplije od do sada rekordnog 2003. godine, piše Vakula.

- Za razliku od prošla dva vikenda, kada su promjene vremena bile manje izražene i uočljive, te samo kratkotrajne, gotovo pa lokalne, tijekom ovoga vikenda vrijeme će se gotovo sigurno stubokom promijeniti u većini Hrvatske. Ponajviše u sjevernim i zapadnim krajevima, a najmanje na jugu. Velika je vjerojatnost i mjestimične jake bure s olujnim udarima, koji će osobito podno Velebita onemogućavati normalno prometovanje u subotu navečer i u nedjelju prijepodne, upozorava glavni HRT-ov meteorolog.

18. travanj 2024 22:48