StoryEditorOCM
ĐiradaKNJIŽEVNI KLUB KNJIGOZEMSKA

Radionicu usne harmonike vodi Igor Djeke Harp Explosion iz Vinkovaca

Piše Zadarski.hr
16. listopada 2018. - 12:10
43033985_10217434482832898_5527721840228696064_o

U Zadru će se u petak 26.10. i u subotu 27.10. održati radionica usne harmonike. Voditelj radionice je Igor Djeke iz Vinkovaca poznatiji kao one man band HARP EXPLOSION i kao usnoharmonikaš kultne beogradske grupe Disciplin A Kitschme. Mjesto održavanja radionice bit će u prostoru knjižnog kluba Knjigozemska (ul. Rikarda Jeretova 5).

RADIONICA USNE HARMONIKE
Radionica usne harmonike bavit će se temeljnim tehnikama sviranja diatonske usne harmonike i ima za cilj pripremanje polaznika za daljnji slijed njegove samoukosti. Polaznici će tako proći kroz teorijski i praktični dio takoreći, od držanja harmonike do ozvučenog sviranja s naglaskom na tehnike osposobljavanja organizma za savladavanje problema koji se pojavljuju prilikom sviranja.

Za radionicu nije potrebno iskustvo, no potrebno je imati vlastitu diatonsku harmoniku.
Broj polaznika je ograničen tako da su od dana objave otvorene prijave za radionicu. Prijavu možete izvršiti mejlom na igordjeke@hotmail.com ili putem FB inboxa. Nakon prijave dobit ćete sve potrebne informacije o radionici. Krajnji rok prijave je do 25.10.2018. 

+ KONCERT
U subotu u istom prostoru voditelj radionice nastupit će sa svojim one man garage blues projektom HARP EXPLOSION.

UKRATKO O DIATONSKOJ USNOJ HARMONICI 
Diatonska usna harmonika sa svojih 10 rupa i 20 osnovnih tonova jedna je od najpopularnijih na svijetu. Nastala je u Njemačkoj sredinom 19. stoljeća i zamišljena kao instrument na kojem bi se svirala polka. No, ubrzo je emigrirala u SAD gdje su talentirani crni glazbenici otkrili njene nove mogućnosti koje do tada nisu bile poznate ni proizvođaču i tim novim stilom sviranja dokazali da usna harmonika nije igračka nego instrument koji može biti ravnopravan drugim instrumentima. U moderno doba tehnike sviranja su evoluirale toliko da je na diatonskoj harmonici moguće odsvirati cijelu kromatsku skalu ili pojednostavljeno rečeno i crne i bijele tipke na klaviru. Danas je diatonska harmonika zastupljena u svim glazbenim stilovima i unazad nekoliko godina doživljava svoju pravu malu revoluciju.

HARP EXPLOSION
Usnoharmonikaš Igor Djeke – Iggy, prvi put je kao Harp Explosion nastupio 2009. godine i od tada se svojim one man band projektom predstavio mnogim domaćim i inozemnim klubovima i festivalima.
Harp Explosion koristi moderni pristup one man band formi koji se preciznije naziva harmonica looping. Iggy uz pomoć svoje prepoznatljivo prljave usne harmonike gradi svoj autorski garage blues repertoar nasnimavajući uživo rifove i teme na već postojeće loopove bubnja.
Do sada je samostalno objavio nekoliko albuma, vinil singl za švicarsku izdavačku kuću, gostovao na raznim garage blues kompilacijama, ustupio muziku za dokumentarni film a 2018. se ponovno javlja novim singlom kojim najavljuje i novi album.

23. travanj 2024 10:44