StoryEditorOCM
ĐiradaU ARHEOLOŠKOM MUZEJU ZADAR

Otvorenje gostujuće izložbe "Antički vodovod Vodovađa - Cavtat"

Piše Zadarski.hr
3. studenog 2018. - 13:42
Konavle pozivnicaZadar2

U Arheološkom muzeju Zadar u srijedu, 7. studenog u 12 sati otvorenje je gostujuće izložbe Dubrovačkih muzeja "Antički vodovod Vodovađa - Cavtat".

Izložba prikazuje rezultate arheoloških istraživanja antičkog vodovoda koji je koloniju Epidaurum, današnji Cavtat, opskrbljivao pitkom vodom s udaljenog izvora u Vodovađi, u Konavlima. Taj je jugoistočni dio dubrovačkog područja i nazvan po vodovodnom kanalu. Izložba je zamišljena kao interaktivna prezentacija nalaza. Od tridesetak lokaliteta s ostatcima vodovoda, devet ih je detaljno prezentirano kroz kategorije koje obrađuju sami lokalitet, arheološke sonde in situ, vodovodnu trasu na tom lokalitetu te geodetske i arhitektonske snimke lokaliteta. Zahvaljujući laserskom skeniranju pojedinih prostora s ostacima kanala, kao i uporabi multimedijalne tehnologije, posjetitelji će moći birati vlastite "putove kroz izložbu" te njenim pojedinim segmentima posvetiti željeno vrijeme i pozornost.

Pretpostavlja se da je taj velebni komunalni projekt realiziran u vrijeme kada Dalmacijom upravlja agilni legat Publius Cornelius Dolabella, od 14. do 27. godine, za vladavine Augusta i Tiberija. To je moguće naslutiti iz nepotpunog natpisa iz Cavtatu koji spominje ovog upravitelja i VI dragovoljačku kohortu angažiranu na nekom značajnom građevinskom poslu. Vodovod je u ovom kraškom području bio preduvjet razvoja antičkog grada, njegove produktivne privrede te važan čimbenik u gustoći naseljenosti.

Autorica izložbe je kustosica Arheološkog muzeja Dubrovačkih muzeja Liljana Kovačić. Izložba ostaje otvorena do 4. prosinca 2018.

18. travanj 2024 23:29