StoryEditorOCM
ĐiradaPROBRANA GLAZBA ZA VELIKI JUBILEJ

Koncert 'Zoranićevaca' u zadarskoj katedrali

Piše L.B.
19. studenog 2018. - 22:25
HPGD Zoranić-fotografija Mate Komina

Svečani koncert u povodu 110 godina HPGD-a Zoranić održat će se u utorak, 20. studenog, u katedrali sv. Stošije. Bit će to završna svečanost, nakon niza događanja kojim je zadarsko Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo ovog mjeseca obilježilo 110 godina svoga postojanja.

Na koncertu, koji počinje u 20 sati i otvoren je za javnost, dirigirat će maestro Tomislav Košta, a na programu je Gregorijanski koral i djela E. Pericha, J. Gotovca, A. Doličkog, M. Durufléa, N. Jerolimova, S. Rachmaninova te J. Ruttera.

Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo „Zoranić“ već 110 godina njeguje posvećenost amaterizmu i ljubavi njegovih članova prema umjetnosti, glazbi i naročito pjevanju. Amaterskim radom članovi „Zoranića“ njeguju glazbenu i kulturnu baštinu, kako Zadra tako i Hrvatske, te su zajedno sa svojim dirigentima i voditeljima sekcija kroz desetljeća učinili Društvo zadarskim glazbenim draguljem. Tijekom svoje iznimno bogate povijesti „Zoranić“ je djelovao kroz različite vokalne i instrumentalne sastave, a već u prvoj godini postojanja pokrenuo je i svoju pjevačku i glazbenu školu, prvu u Dalmaciji. Desetljeća umjetnosti ostvarivala su se i kroz dramske skupine, ali i kroz klapsko pjevanje, dok je vrhunac amaterskog stvaralaštva ostvaren upravo kroz zborsko pjevanje te je zbor kao sekcija Društva „Zoranić“ i danas ostala najaktivnija. Kao i prije 110 godina, Društvo i danas djeluje u cijelosti na bazi amaterskog rada.

20. travanj 2024 08:04