StoryEditorOCM
ĐiradaDONOSIMO KALENDAR ADVENTSKIH DOGAĐANJA U CIJELOJ ZADARSKOJ ŽUPANIJI

Evo kako će se Božić i Nova godina proslaviti od Biograda do Silbe

Piše Ana Franić
3. prosinca 2018. - 12:24
zadar_badnjak6-241212

Biograd na Moru

"Božić u mom mistu" manifestacija je u Biogradu na Moru koja će se održati 15. i 22. prosinca u parku kod kolodvora. Prve subote održavanja sajma (15. prosinca) u jutarnjem programu djeca će sudjelovati u tradicionalnim igrama kao što su skakanje u vrećama, nošenje kuglica u žlici, limbo, vrući krumpir i mnoge druge. Djecu će posjetiti i ekipa iz Snježnog kraljevstva, a od 18 sati kreće sajamski i zabavni program.

U subotu pred sam Božić, 22. prosinca, ponavlja se jutarnji dječji program kada u posjet dolaze Mickey i Minni Mouse, a u večernjem terminu nastupa grupa Zaratino. Na sajmu će sudjelovati mnogi domaći izlagači sa raznovrsnom autohtonom ponudom i primamljivom gastro ponudom gdje će uz kuhano vino svi posjetitelji moći uživati u morskim delicijama, kao što su rižot od kozica, crni rižoto od sipa, bakalar na crveno i bijelo, ali i za ljubitelje mesa neće manjkati ponude, pa će se svim posjetiteljima dijeliti pečene kobasice u pecivu.

I ove će godine u parku biti i poni kojeg će djeca moći jahati ili se slikati s njim. Svoj dolazak na sajam najavili su Djeda Mrazovi i Tete Mrazice, a za djecu su pripremljena i mnoga iznenađenja. Na svakom od sajmova u sklopu zabavnog programa nastupat će djeca iz biogradskog dječjeg vrtića i osnovne škole te biogradske mažoretkinje.

Benkovac

I ove godine u centru Ravnih kotara, Benkovcu, organizira se bogat adventski program na Trgu domovinske zahvalnosti koji će trajati od 10. do 31. prosinca. Iz TZ Benkovca, nositelja organizacije, najavljuju brojne koncerte, događanja i sajmove.

Zaton

U suradnji s Udrugom Kaštel iz Zatona, TZ mjesta Zaton organizira trodnevno događanje u periodu od 21. do 23. prosinca na Poljani don Ante Peroša u Zatonu, pored župne crkve. U petak (21. prosinca) bit će podjela poklona, degustacija hrane i pića, božićni program učenika osnovne škole područnog odjela Zaton i nastup klape Condura. U subotu za dobru atmosferu pobrinut će se Ivica Sikirić Ićo i bend, a u nedjelju klapa Arta.

Nin

U razdoblju od 21. do 23. prosinca organiziran je i Advent u Ninu kod spomenika Grgura Ninskog, nedaleko zgrade gradske uprave gdje će se dijeliti besplate fritule, a uz kuhano vino i domaće kobasica za predblagdansku atmosferu pobrinut će gost iznenađenja.

Pakoštane

Božićna priredba namijenjena djeci na programu je 16. prosinca u 17 sati u sportskoj dvorani, a 22. prosinca u starom gradu planirana je manifestacija Božićna priča.

Novigrad

Već treću godinu za redom u Novigradu mještani i volonteri organiziraju Novski advent, humanitarnog karaktera. Osim božićnog asortimana prodavat će se hrana (hot dog i kobasice) i piće (kuhano vino, čaj s rumom, piva, sokovi), a sva prikupljena sredstva od prodaje namijenjena su za kupnju dječjih poklona koje im Djed Božićnjak donese u tjednu prije Božića.

Advent počinje u subotu, 1. prosinca s početkom u 17 sati, a za dobru atmosferu pobrinut će se trio Sumpreš. U posjet će doći sv. Nikola i Krampus.

Tijekom Adventa organizirane su razne dječje radionice, a Mario i Branimir Šestak izradili su konstrukciju za vijenac i svijetleće snjegoviće, Zvonimir Knežević drvenog snjegovića i kućicu Djeda Božićnjaka, a Nebojša Sinovčić izradio je fotelju i saonice Djeda Božićnjaka koji će krasiti trg.

Bibinje

Sveta Luce, 13. prosinca dolazi na Trg Franje Tuđmana u Bibinjama gdje će se družiti s djecom, donijeti im poklone, a organiziran je i animacijski program za najmlađe.

Privlaka

"Došašće u Privlaci" počinje u subotu 1. prosinca na kolištu postavljanjem bora i otvorenjem Božićnog sajma. U osnovnoj školi Privlaka 6. prosinca održat će se kreativna radionica "Izrada božićnih ukrasa" za djecu i odrasle u multimedijalnoj dvorani, a dva dana kasnije planirano je kićenje bora. U župnu dvoranu na Popovoj Vlaki, 13. prosinca dolazi sv. Luce koja će darivati djecu, a održat će se i lutkarska predstava Udruge Maraške "Božično čudo".
Dječji sajam na kolištu otvara se 15. prosinca kada će najmanji imati priliku družiti se s Djedom Mrazom koji im donosi poklone, a na rasporedu je i predstava "U laboratoriju Djeda Mraza". U subotu 22. prosinca puštat će se božićni lampioni s mula, a kraj "Došašća u Privlaci" je 27. prosinca koncertom klape "Libar i prijatelji" u crkvi Blažene Djevice Marije.

Pašman

TZ Općine Pašman odlučila ju svojim stanovnicima, ali i gostima uljepšati mjesec prosinac tako organizacijom svog prvog adventskog programa pod nazivom "Čarobni otok".

- Već pet godina organiziramo Božićni koncert koji raste iz godine u godine. Zimi su ljudi željni događanja, a otoci u toj priči uvijek budu zapostavljeni i naši stanovnici putuju, na primjer, u Zadar zbog klizanja. Mi smo odlučili ove godine to promijeniti i na otoku im ponuditi dovoljno sadržaja, govori Petra Perinović, voditeljica projekta "Čarobni otok".

Otvorenje je 8. prosinca, a program će trajati do 6. siječnja.
Na školskom igralištu u Neviđanima bit će postavljene adventske kućice i prvo natkriveno klizalište veličine 200 četvornih metara.

- Na velikoj pozornici nastupat će razni izvođači, a božićni koncert, 23. prosinca održat će grupa Dalmatino. Osim glazbenih događanja bit će i predstava za djecu, dolazak Djeda Božićnjaka, animatora, mađioničara, kićenje božićnog drvca, škola klizanja, gastro natjecanje, predbožićni sajam i utrka Djeda Mrazova, objašnjava Petra dodajući kako vjeruju da jedna ovakva manifestacija može probuditi otok i djeci i odraslima pružiti božićnu čaroliju nadomak svojih domova.

Ugljan

U mjestu Ugljan na istoimenom otoku u Domu kulture održat će se dječja priredba, a nastupi će i dječja klapa Balinjera. U organizaciji Udruge mladeži Preko, 23. prosinca bit će paljenje krijesa i koleda, a u centru će se tradicionalno spremati fritule i kroštule.

U mjestu Kali, 21. prosinca u mjesnom domu Djed Mraz djeci će donijeti božićne poklone, a nastupit će i mažoretkinje otoka Ugljana i djeca iz DV Srdelica. Božićni koncert na rasporedu je 23. prosinca u crkvi Sv. Lovre gdje će nastupiti pjevački zbor crkve Sv. Lovre. U parku kod crkve taj vikend bit će organizirana i druženja građana, a nepce će moći zasladiti mesnim i ribljim menijima koji će se pripremati.

Pag

Po prvi put u sklopu adventa u gradu Pag na sv. Nikolu bit će otvoreno klizalište u II. Magazinu. Uz klizalište će biti postavljene adventske kućice i štandovi.

Advent u Pagu počinje 1. prosinca paljenjem prva Adventske svijeće na Trgu Petra Krešimira IV. Adventski program se sastoji od niza tradicionalnih glazbenih i scenskih priredbi, kreativne radionice, kazališne predstave, te zabavnog programa i gastro ponude.

U Kolanu "Adventska čarolija" trajat će od 3. do 17. prosinca tijekom koje će se u knjižnici u humanitarne svrhe izrađivati božićni ukrasi, a organizirane su i brojne radionice i lutkarska predstva. Dječja radionica "Čizmica za sv. Nikolu" organizirana je 3. prosinca, a 8. prosinca djeca će se družiti i fotografirati s Djedom Mrazom. Za dobar štimung navečer će se pobrinut Duo Kumpanji iz Paga, uz pripremu kobasica i kuhanog vina. Za tradicionalne slastice pobrinut će se Srednja škola Bartula Kašića i učenička zadruga "Slani škoj".

U Mandre, 6. prosinca stiže Sv. Nikola, a 22. prosinca je druženje s Djedom Mrazom. Navečer će nastupiti Vista bend iz Zadra. Božićni koncert na rasporedu je 27. prosinca kada će u crkvi Gospe snježne nastupiti klapa Vokalisti Salone iz Solina.

Vir

Tradicionalno na otoku Viru Advent će biti prepun događanja. Otvorenje je zakazano za prvi dan prosinca kada će svirati Crvena jabuka, a kao i prošle godine uz paljenje prve adventske svijeće otvorit će se zimsko klizalište kada će nastupiti izvođači Klizačkog kluba „Medo“ s programom uprizorenja poznatih likova iz crtića, poput „Štrumfova“, „101 Dalmatinca“.

Svake subote uslijedit će novi koncert velikih domaćih glazbenih imena, poput Nene Belana i njegovih „Fiumensa“ (8. prosinca), grupe „Dalmatino“ (15. prosinca), Giuliana i „Diktatora“ (22. prosinca), dok će za Božić na adventskoj pozornici nastupiti Dražen Zečić sa svojim „Banana bendom“.

U Novu 2018. godinu Virane i njihove goste uvest će Luka Nižetić i grupa Vista. Za najmlađe su tradicionalno organizirane zabavne radionice, a u posjet će doći i Sv. Nikola i Sv. Luce.
U jutarnjima satima 20. prosinca, Djed Mraz stiže na Vir s poklonima za najmanje. Tradicionalna Božićna biciklijada koja ove godine slavi 25. izdanje, Zadar – Vir, održat će se 26. prosinca.

Silba

Na Silbi će se i ove godine održati "Božićna čarolija", treća po redu.
- Pripreme su u tijeku, a kad se male ruke slože sve se može i čuda se događaju. "Božićna čarolija" obično počinje na Božić, a završava prvim danom nove godine, a tako planiramo i sada. Na Stipanje (26.12) biramo Kralja od Silbe, a organizirat ćemo i potezanje konopa, silbensku Alku u karićima, turnir u boćanju i mnoge druge aktivnosti. Ovogodišnji glazbeni gosti su klape Munita i Leut, Zoran Jelenković, a imamo i iznenađenje za naše posjetitelje, ali to ćemo još malo zadržati za nas, kaže Kristijan Lopac, predsjednik TZ Silbe.

 

25. travanj 2024 02:55