StoryEditorOCM
ĐiradaU PLANINARSKOM DRUŠTVU PAKLENICA

Dodatna edukacija za sigurno kretanje u zimskim uvjetima!

Piše Ivica Gjergja
8. prosinca 2018. - 13:41
paklenica_planinarenje1-150

Planinarsko društvo Paklenica i Stanica planinarskih vodiča Zadar s ciljem dodatne edukacije članstva za sigurno kretanje u zimskim uvjetima pozivaju zainteresirane na upis na Tečaj zimskih tehnika koji će započeti 12. siječnja 2019., a ovisno o vremenskim uvjetima će se održati tijekom siječnja i veljače 2019.

Ciljevi tečaja su osposobljavanje polaznika za siguran boravak i kretanje planinama zimi i u zimskim uvjetima. Voditelji tečaja: Siniša Primožić dok će svim stručnim predavanjima, vježbama i izletima prisustvovati stručni voditelji.

Datum početka tečaja: 12. siječanj 2019. (ovisno o vremenskim uvjetima). Broj polaznika: maksimalno 15. Iznos kotizacije za tečaj: 500 kuna, plativ u dvije rate (250,00 + 250,00 kn).

PD Paklenica i SPV Zadar će iskoristiti prikupljena sredstva za nabavku dodatne tehničke opreme potrebne za izvođenje tečaja i pokrivanje realnih organizacijskih troškova.

Uvjeti pristupa tečaju: Završena planinarska škola pri HPS-u. Znatna planinarska aktivnost (prema procjeni voditelja) u zadnjih godinu dana. Osobna fizička i duševna sposobnost za podnošenje napora. plaćena članarina u društvu PD Paklenica i markica HPS-a za 2019. godinu. Adekvatna osobna planinarska oprema za produljeni boravak u zimskim uvjetima. Ponašanje u skladu sa planinarskom etikom i poštivanje odluka vodiča, instruktora i demonstratora na terenu.

Obvezna osobna oprema: Polaznici tečaja dužni su osigurati adekvatnu opremljenost za zimske uvjete što uključuje visokogorske cipele, adekvatnu vreću za spavanje i ruksak, vodo i vjetro odbojnu jaknu i hlače, zimsko donje rublje, sunčane naočale, više pari adekvatnih rukavica, kapa i marama itd. Pod osobnu opremu smatra se i penjački ili pojas za via ferrate, alpinistička kaciga, najmanje dvije zamke, dva karabinera s maticom, dva karabinera, dvije gurtne, cepini, gojzericama adekvatne dereze (min. 12 zubi). Neke od djelova opreme poput cepina, dereza, kaciga i pojaseva biti će moguće posuditi od organizatora (do isteka zaliha). Organizator će osigurati zajedničku opremu poput vodičkih,odnosno penjačkih užeta i sl.

Praktične vježbe i teoriski dio odrađivat će se zajedno u toku tri dvodnevna izleta (Srednji i Južni Velebit, Dinara) prema cjelinama: Kretanje po snijegu i ledu, Kretanje pomoću dereza i cepina, Kretanje u krpljama.Snježna i ledena sidrišta. Međuosiguranja u snijegu i ledu. Ispitivanje kvalitete snijega. Kretanje po ledenjaku. Izrada snježnih bivaka. Prelazak lavinoznog područja, Spašavanje u zimskim uvjetima, Prijava polaznika na e-adresu: spvzadar@gmail.com Info: Domagoj Diklić – 099 2131222

Prijave se zaključuju najkasnije u petak 4. siječnja 2019.

E mail za prijavu mora sadržavati sljedeće: Ime i prezime kandidata, Datum rođenja, Školovanje u planinarstvu, E-pošta. Broj mobilnog telefona, Pojas: DA/NE, Kaciga: DA/NE, Cepin: DA/NE, Dereze: DA/NE, Dostupno osobno vozilo i mjesta: DA/NE, br. mjesta u vozilu: Veličina majice-Napomene organizatoru (eventualna zdravstvena ograničenja, opaske i sl.

23. travanj 2024 16:25