StoryEditorOCM
ĐiradaU POVODU BLAGDANA SV. NIKOLE

Izložba o malim drvenim brodovima, “Cicibeli” i lavandijerama

Piše Naši Školji
8. prosinca 2018. - 15:04
PREKO

U povodu blagdana sv. Nikole, zaštitnika djece, pomoraca i putnika, u galeriji POU Dom na žalu u Preku, u subotu, 8. prosinca u 18.30 sati bit će otvorena izložba”Tragom male drvene brodogradnje”, pišu Naši školji.

Izložba je organizirana u suradnji s Muzejom drvene brodogradnje iz Betine, ovogodišnjim dobitnikom prestižne nagrade Siletto Prize za najbolji Europski muzej godine, a rezultat je međuotočne suradnje Ugljana, Murtera i Hvara.

Ovu jedinstvenu izložbu na našim prostorima  osmislile su ravnateljica betinskog muzeja Kate Šikić Čubrić i Marija Plenković iz Muzeja Općine Jelsa kao nastavak dobre suradnje dvaju muzeja i Udruge Lantina iz Vrboske. Koncipirana je tako da posjetitelj iz nje može naučiti više o malim drvenim brodovima koji su stoljećima bili hranitelji otočnog i priobalnog stanovništva Dalmacije.

– Kroz izložbu pričamo priču o gajetama i leutima, brodograditeljskim znanjima i umijećima koji su potrebni da se izradi drveni brod, ali stavljamo ih u današnji kontekst kad ti brodovi imaju izmijenjenu ulogu u odnosu na njihov značaj u prošlosti. „Tragom male drvene brodogradnje“  izvrstan je naslov jer može sezati daleko, a putovi drvenih brodova su raznovrsni. Upravo smo tako došli i do Preka – preko naše „Cicibele“, betinske gajete starijeg tipa i bogate prošlosti. Danas je na vezu u betinskom portu, a sagrađena je davne 1931. godine za obitelj Gregov iz Preka, gdje je niz godina bila vladarica preškog porta. Iz Preka preko Zadra završila je opet u Betini. „Cicibela“ je najvažniji eksponat našeg vanjskog muzeja, ujedno je i jedina gajeta na popisu kulturnih dobara Republike Hrvatske, kaže Kate Šikić Čubrić, ravnateljica betinskog Muzeja drvene brodogradnje.

Ističe kako je ova izložba izvrsna prilika da se malo dublje prouče veze između Preka i Betine jer su mnoge brodove Prečani naručivali od kalafata u Betini. Preko, pak, ima zanimljivu povijest, a priča mu je slična murterskoj i betinskoj. Brodove su koristili uglavnom za transport, rjeđe za ribarenje. Bili su težaci, a ponekad su i služili zadarskoj gospodi.

– Baš zbog tih sličnosti jako me obradovao poziv Andrine Luić i Marine Marcelić iz Pučkog otvorenog učilišta, koje su predložile ugošćavanje izložbe u galeriji Dom na žalu. Istraživanje o povijesnim prilikama brodova u Preku napravila je Andrina Luić, a izložbu smo odlučili proširiti panoima koji predstavljaju priču preških brodova i težaka, s posebnim osvrtom na tragično preminule lavandijere koje su zauvijek ušle u mjesnu legendu, a stradale su na jednoj gajeti u olujnome moru, najavljuje te pojašnjava kako je ideja da izložba putuje od mjesta do mjesta, a poveznica su mali drveni brodovi nekad i danas.

Nakon Preka, upit za gostovanje izložbe sljedeće godine stigao je s Korčule, a u Muzeju drvene brodogradnje očekuju da će broj autora izložbe rasti, kao i broj panoa.

– Nadamo se uspješnoj priči čiji je cilj, na kraju, zaštita, popularizacija i promocija pomorske i brodograđevne kulture naših otoka i priobalja. Posljednjih godina mnogo se pozitivnih događaja odvija na sceni malih drvenih brodova i daje nam vedar pogled u budućnost, zaključuje ravnateljica Šikić Čubrić.

Izložba u POU Dom na žalu bit će otvorena do 1. veljače 2019, pišu Naši školji.

16. travanj 2024 20:22