StoryEditorOCM
ĐiradaU UTORAK PREDSTAVLJANJE PRIRUČNIKA „IŠKA KERAMIKA“

Organizira se i radionica, te izložba fotografija!

Piše Zadarski.hr
10. prosinca 2018. - 14:30
petrovic_predrag6-271011

U utorak, 11.prosinca, u 12.30 sati u Kneževoj palači organizira se predstavljanje priručnika „Iška keramika.“ Škola primijenjene umjetnosti i dizajna dobila je na natječaju od Ministarstva kulture sredstva za financiranje priručnika o iškoj keramici.

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske 2009. godine  utvrdilo  je da  tradicijsko lončarstvo otoka Iža ima svojstvo nematerijalnog dobra.

Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Narodni muzej Zadar i Arheološki muzej Zadar potpisali su 2014. Povelju o suradnji na projektu Iška keramika.

Priručnik je namijenjen svim zainteresiranima za kulturna blaga Hrvatske, učiteljima likovne kulture, učenicima osnovnih i srednjih škola. Prikazana je povijest iške keramike, izrada tradicionalne keramičke posude – iškog lopiža kroz osnovne faze izrade na ručnom lončarskom kolu.

Glavna urednica priručnika je prof. Bojana Vukojević, grafička urednica prof. Lea Ljuba Kocijan, autor fotografija je prof. Marko Perić i učenice Teuta Peričić, Laura Zdrilić, Tea Plećaš i Emanuela Škara.

Uz predstavljanje priručnika bit će predstavljena i izložba fotografija i radionica iške keramike.

19. travanj 2024 13:46