U PAKOŠTANIMA NATJECANJE ULJARA Ante Gotovina juriša na titulu šampiona!

U PAKOŠTANIMA NATJECANJE ULJARA

Tko su najbolji uljari s područja općine Pakoštane i hoće li general Ante Gotovina koji u svom mjestu održava maslinik sa 55 stabala ove godine ponijeti titulu šampiona koja mu je lani za dlaku izmakla otkrit će II. Manifestacija mladih maslinovih ulja općine Pakoštane koja se održava u subotu od 17 sati u Maškovića hanu.

- Cilj manifestaciujeje poboljšati kvalitetu maslinovih ulja na području naše općine - rekao je Milivoj Kurtov, načelnik općine Pakoštane koja je u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Zadar, Turističkom zajednicom Općine Pakoštane, Uljarom PZ Pakoška i Javnom ustanovom Agencija han Vrana, glavni organizator II. Manifestacije mladih maslinovih ulja.

Kurtov je istaknuo kako na području općine (Pakoštane, Drage, Vrana i Vrgada) ima više od 100.000 stabala maslina. Rijetko koja od ukupno 1.700 obitelji nema masline. U uzgoju je postignuta zadovoljavajuća razina, ali u preradi maslina u ulje još prevladava tradicionalni način, kaže Kurtov ne krijući da podosta maslinara prije prerade drži ulje u moru, što negativno utječe na samu kakvoću ulja.

- Osim promicanja kvalitete maslinovog ulja ovime ujedno promoviramo i naš baštinski hotel Maškovića han, dodaje Kurtov.

Filip Erceg, voditelj Profesionalnog panela Zavoda za javno zdravstvo Zadar koji je obavio kemijsku i senzorsku analizu ulja pristiglih na ocjenjivanje ističe da su svi maslinari s područja općine Pakoštana zastupljeni sa uzorcima svojih ulja.

Sa zanimanjem se očekuje i predavanje poznatog novigradsko-zadarskog maslinara dr. Ivice Vlatkovića koji će govoriti o utjecaju maslinovog ulja na zdravlje čovjeka. Potom slijedi večera i druženje uz dodjelu nagrada i priznanja za kvalitetu maslinovog ulja.

Tko će pobjediti - Ante Vulin, general Ante Gotovina ili netko treći?!

Podsjetimo, na Prvoj manifestaciji mladih maslinovih ulja općine Pakoštane, prvo mjesto i titula šampiona pripala je Anti Vulinu, ispred generala Ante Gotovine, Nike Tute, nedavno preminulog Ljubomira Bungura, Zdravka Vulina, Jure Čudine i Roka Vujasina, koji su za svoja ulja dobili zlatne medalje. Tko će ove godine biti najbolji saznat će se u subotu, 12 siječnja u večernjim satima u restoranu Maškovića hana. Voditelj programa je Filip Erceg.

SUDIONICI
Maslinari i uljari, sudionici II. Manifestacijie mladih maslinovih ulja koji su uzorke svojih ulja dali na ocjenjivanje su: Željko Juričin, Roko Vujasin, Zdravko Vulin, Vinko Lalin, Danijela Lalin, Tomislav Čudina, OŠ Pakoštane, Luka Ivas, Tomislav Čudina, Perica Kazija, Sebastijan Adžić, Ivica Lokin, Miroslav Tokić, Šime Kurtov, Ante Vulin, Ivan Zelić, Lovre Vulin, Ante Gotovina, Boris Juričin, Doris Juričin Štimac, Mate Miočić, Marko Štimac, Tihomir Zelić, Martin Čudina, Mirko Bačkov, Damir Rašin, Mate Ivas, Frane Vulin, PZ Pakoška, Stipe Ivas, Jure Čudina, Mate Čudina, Slavo Stojanov, Milan Jurićin, Vjekoslav Vulin, Ante Šarić i Ankica Šarić.

 

 

Naslovnica Đirada

Najčitanije