"DAYTONSKA ILI GRAĐANSKA BIH: JUČER, DANAS, SUTRA" Na Sveučilištu u Zadru predavanje i tribina o položaju Hrvata u BiH

Ogranak Matice hrvatske u Zadru organizira Javnu tribinu „Daytonska ili građanska BiH: jučer, danas, sutra“ u petak 18.1.2019. u 17 h. Tribina će se održati u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, a gosti su prof. dr. sc. Mladen Ančić, zastupnik u Domu naroda BiH Mario Karamatić i Marijan Knezović, poznati politički aktivist.

Organizatori smatraju da je ovakav događaj prijeko potreban kako bi se osvijestili Hrvati u Hrvatskoj i Zadru o teškom položaju svojih sunarodnjaka u BiH. Naime, broj Hrvata u BiH se gotovo prepolovio u odnosu na ratnu ’91 godinu, a njihova politička prava se zadnjih 20 godina konstantno krše.

Stoga, postavljaju se pitanja: Što je uzrok sukoba u BiH, kako je tekao te koje su prednosti, a koji nedostaci Daytonskog mirovnog sporazuma? S kojim se sve problemima Hrvati suočavaju danas u BiH, kako žive te koje su točke prijepora s ostalim narodima? Kakva je budućnost BiH, odnosno Hrvata u BiH? Ako je to treći entitet, kako bi on trebao izgledati i kako se do njega može doći?

Naslovnica Đirada

Najčitanije